Så funkar a-kassan

NYHETER

A-kassans regler är erkänt svårbegripliga. Men börja med vår korta grundkurs, så klarnar det snabbt sedan när du letar dig vidare. Och tveka inte att ringa a-kassan om du behöver hjälp!

Lektion 1: Vilken är din a-kassa?

Det finns 33 olika a-kassor i Sverige, men alla är skyldiga att följa samma regler. Är du redan medlem ska du vända dig till din egen a-kassa med frågor. Är du inte medlem och funderar på att gå med - välj a-kassa efter din branschtillhörighet, eller gå med i alfakassan som tar emot medlemmar från alla branscher. Du behöver inte vara med i facket för att gå med i a-kassan.

Lektion 2: Uppfyller du villkoren?

Om du kan få ersättning, och hur hög ersättning du kan få, beror på vilka villkor du uppfyller. Det finns tre villkor: grundvillkoret, arbetsvillkoret och medlemsvilkoret . Grundvillkoret innebär bland annat att du ska vara anmäld som arbetslös och arbetssökande på arbetsförmedlingen, och aktivt söka jobb. Arbetsvillkoret innebär att du under året före arbetslösheten ska ha jobbat ett visst antal timmar (normalt minst 80 timmar per månad under minst 6 kalendermånader – men andra sätt att räkna finns också). Medlemvillkoret innebär att du ska ha varit medlem i a-kassan under minst 12 månader när du blir arbetslös, och att du dessutom ha jobbat ihop till arbetsvillkoret under den perioden.

Lektion 3: Hur hög ersättning får du?

Uppfyller du grundvillkoret och arbetsvillkoret (se ovan) får du ersättning enligt grundnivå, för närvarande 320 kronor per dag om du jobbat heltid (mindre för deltid). Uppfyller du dessutom medlemsvillkoret (se ovan) får du ersättning med 80 procent av din inkomst, dock max 680 kronor/dag. Med ”inkomst” menas det du tjänat på ditt jobb under 12-månadersperioden innan arbetslösheten (exempelvis sjuk- och föräldrapenning räknas inte med). 12-månadersperioden räknas bakåt från den dag du anmälde dig som arbetslös på arbetsförmedlingen, men har du varit exempelvis sjuk eller föräldraledig kan 12-månadersperioden ibland förlängas. Efter 200 dagar sjunker ersättningen till 70 procent av din inkomst. Du betalar skatt på all ersättning du får från a-kassan.

Lektion 4: Hur många dagar får du ersättning?

Du har möjlighet att få ersättning i 300 dagar, eller 450 om du har barn under 18 år. Därefter går du in i jobb- och aktivitetsgarantin, och kan få aktivitetsstöd från försäkringskassan med 65 procent av din inkomst.

FAKTA

4 tips!

1. Inte med i a-kassan? Även om du riskerar att bli varslad snart, eller till och med redan blivit det, kan det vara idé att gå med i a-kassan bums. Även om du inte hinner vara med i 12 månader kan det höja upp din ersättning - ring a-kassan och kolla. Har du redan blivit arbetslös, utan att vara medlem i någon a-kassa? Om du uppfyller grundvillkoret och arbetsvillkoret kan du ändå få viss ersättning från alfa-kassan.

2. Riskerar du att bli varslad, eller har redan blivit det? Det kan löna sig för dig att under en period jobba lite extratimmar eller undvika oavlönade ledigheter - allt för att kvala in till a-kassa, eller för att höja din a-kasseersättning. Sätt dig in i både medlemsvillkoret och arbetsvillkoret, och hur inkomsten som ligger till grund för ersättning beräknas. Ring a-kassan om det känns krångligt.

3. Glöm inte arbetsförmedlingen. När du blir arbetslös ska du registrera dig som arbetslös och arbetssökande hos arbetsförmedlingen redan första dagen. Dels för att få hjälp att hitta ett nytt jobb, och dels för att inte gå miste om ersättning från a-kassan, eller få lägre ersättning än du annars kunde fått. Har du redan haft kontakt med arbetsförmedlingen? Dubbelkolla ändå din första arbetslösa dag att du är anmäld på rätt sätt!

4. Missa inte extraersättningen! För dig som tjänar över taket i a-kassan finns det försäkringar som fyller på upp till 80 procent av din faktiska lön om du blir arbetslös. Försäkringarna kan du ha tecknat själv - men i vissa fall ingår de i fackavgiften. Du måste själv hålla reda på om du har en sådan försäkring och söka pengar från den. Finns det kollektivavtal kan du ha rätt till avgångsersättning eller -bidrag om du blir uppsagd på grund av arbetsbris, och även detta måste du ansöka om själv. Kolla med facket eller arbetsgivaren.

Maria Wångersjö

ARTIKELN HANDLAR OM