Kräver krismöten om flyktingarna

Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere, till vänster, och hans franska motsvarighet Bernard Cazeneuve, till höger.
NYHETER

EU måste hålla krismöten om den akuta flyktingsituationen.

Det kräver Frankrikes, Tysklands och Storbritanniens inrikesministrar i ett gemensamt uttalande.

Ministrarna vill att EU-ländernas inrikes- och justiteministrar ska mötas inom två veckor.

EU måste hitta vägar att hantera den akuta migrant- och flyktingsituationen.

Det skriver Tysklands Thomas de Maiziere, Frankrikes Bernard Cazeneuve och Storbritanniens Theresa May i ett gemensamt uttalande på söndagen.

"Vi har bett ordföranden att organisera ett extrainsatt möte mellan inrikes- och justitieministrarna inom de kommande två veckorna", skriver de i uttalandet.

Mötet syftar till att hitta "konkreta åtgärder" mot krisen.

Föreslår zoner för registrering

De tre ministrarna träffades i Paris under lördagen för att diskutera migrationsfrågan. I sitt uttalande föreslår man också särskilda zoner för att säkerställa att migranterna lämnar fingeravtryck och registreras.

Zonerna ska upprättas i Grekland och Italien senast vid årsskiftet, föreslår ministrarna.

Uttalandet kommer bara några dagar efter de senaste flyktingtragedierna i Europa.

I torsdags hittades 71 döda flyktingar i en frysbil i Österrike, troligen kvävda till döds. Samma dag drunknade uppemot 200 migranter när deras båt kapsejsade utanför den libyiska staden Zuwara.

Oense sinsemellan

Storbritannien, Frankrike och Tyskland är oense sinsemellan på migrations- och flyktingområdet. Tyskland har aviserat att man tänker frångå Dublinförordningen för att alla syriska flyktingar i landet ska få stanna.

Den brittiska inrikesministern Theresa May har valt en hårdare linje. I juli aviserade hon en kraftig sänkning av de bidrag som asylsökande i Storbritannien får.