Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / På flykt

Athena, 23: Det är enkelt att engagera sig

Så gör du för att komma igång med din insamling

TRELLEBORG. Vill du göra en insats men är osäker på hur du ska gå till väga?

Välkommen till Athena Holmqvists insamlingsskola.

– Det är enkelt och tar inte mycket tid alls, säger Athena, 23.

Engagemanget och viljan att hjälpa till syns överallt dessa dagar. Under Aftonbladets resa genom Sverige har vi träffat fotbollssupportrar, privatpersoner, idrottsföreningar, barn och vuxna som på olika sätt bidrar i en tid med stora flyktingsströmmar i världen. Totalt beräknas 60 miljoner människor vara på flykt, hälften är barn och omkring en miljon väntas till Europa varav 90 000 tros nå Sverige, enligt Migrationsverket.

 

I Gislövs läge, ett villaområde i Trelleborg, träffar vi 23-åriga Athena Holmqvist. Hon studerar internationella relationer vid Malmö högskola, tillbringar mycket tid i stallet med hästen Nellie och umgås däremellan med familj och vänner. Snart reser hon till Spanien som utbytesstudent parallellt med att hon söker praktikplats på någon av de större hjälporganisationerna.

– Sedan har jag en pojkvän att ta hand om också, säger Athena skämtsamt när vi ses en tidig och blåsig söndagsmorgon.

En vanlig tjej med många järn i elden, helt enkelt.

 

Hon tycker att det är en självklarhet att också engagera sig mer konkret med tanke på krigskatastrofen i bland annat Syrien.

– Det tar egentligen inte så mycket tid. Hemsidan jag använder mig av (charitystorm.org) är väldigt enkel. Sedan är alla ändå inne på sociala medier, det tar knappt en minut att dela insamlingen man har startat, säger Athena.

Utöver sociala medier sätter hon upp lappar i stallet och i områdets matbutik, hon har besökt närliggande idrottsföreningar och en båtklubb samt ställt upp på intervju för lokaltidningen. Pengarna går till hjälporganisationen UNHCR.

– Hittills har jag samlat in 6100 kronor, det går lite trögt, det bor rätt många äldre människor här och det är svårt att nå ut till dem men genom lapparna i affären hoppas jag att det ska gå framåt.

Hur peppar du dig själv när det går trögt?

– Jag har ett driv att få in så mycket pengar som möjligt. Genom artikeln i lokaltidningen kanske fler startar sådana här insamlingar och då dras det in pengar ändå. Det viktiga är att det kommer in pengar överhuvudtaget.

 

Så här långt har Athena enbart mött positiva reaktioner men på sociala medier märker hon att frågan polariserar. Athena har vässat argumenten för diskussionerna som kan uppstå.

– Jag blir sjävklart frustrerad, det är så många myter som sprids och når ut. Sedan om man har fakta så går det inte riktigt igenom. Det är ofta de felaktiga uppgifterna som sprids fort. Främlingsfientligheten kostar extremt mycket pengar, menar Athena Holmqvist.

 

Vill du stödja Athenas insamling kan du göra det via den här länken: https://charitystorm.org/fundraisers/gislovs-lages-insamling-for-manniskor-pa-flykt/

Trelleborg

Athena om sin syn på tre vanliga påståenden

1. ”Människor kan hjälpas på plats i stället för i Sverige”

– Det är självklart viktigt att hantera situationen på plats också. Om vi tar kriget i Syrien är det en självklarhet att kriget måste sluta. Men det är ett väldigt högpolitiskt och komplext problem. Även om lösningen kommer idag tar inte kriget slut i morgon. Människor befinner sig i en dålig livssituation, de flyr från kriget och det måste vi hantera nu.


2. ”Sverige har inte råd att ta emot massa människor”

– Det är självklart en ekonomisk fråga men enligt OECD så tjänar Sverige ungefär åtta miljarder kronor på invandring varje år. Det är främlingsfientligheten som kostar extremt mycket pengar. Till exempel genom demonstrationer med främlingsfientliga budskap som skapar skapar motdemonstrationer som kräver polisinsatser som kostar extremt mycket. Om integrationen varit en mer välutvecklad process hade vi kunnat tjäna ännu mer pengar till exempel på de grupper som kommer till Sverige för det är mest vuxen arbetskraft.


3. ”Människor flyr helst till just Sverige för att här kan man leva på bidrag”

– Det stämmer inte. Skräckexemplen som cirkulerar på sociala medier att alla nyanlända får 25 000 kronor i bidrag i månaden stämmer inte överens med verkligheten.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet