Ministrar godkände EU-förslag om flyktingfördelning

1 av 4
NYHETER

En majoritet av EU-länderna har godkänt EU-kommissionens förslag om fördelningen av 120 000 asylsökande.

Fyra länder motsatte sig beslutet och Finland avstod från att rösta.

Sverige ska enligt förslaget ta emot cirka 4 500 av de 120 000 flyktingarna.

EU-kommissionen lade för två veckor sedan fram ett förslag på en akutåtgärd för att lindra flyktingkrisen i södra Europa: Enligt förslaget skulle 120 000 asylsökande fördelas från Grekland, Italien och Ungern till andra EU-länder. Fördelningen skulle göras i enlighet med ländernas storlek, rikedom, arbetslöshet och tidigare flyktingmottagning.

Enligt förslaget skulle Sverige ta emot cirka 4 500 av de 120 000 flyktingarna.

Visade missnöje

Under tisdagen röstade EU-länderna genom sina inrikes- och migrationsministrar ja till förslaget under ett ministermöte i Bryssel. Luxemburg, som är ordförande i EU, uppger att "en stor majoritet av EU:s medlemsländer antog beslutet".

Enligt uppgifter från mötet ges länderna möjligheten till anstånd med mottagandet i upp till ett år, rapporterar TT:s korrespondent.

– Det här är genombrott för en ny princip eftersom man kan ålägga länder att ta emot (asylsökande). . . Jag tycker det är bra att EU har visat sig vara beslutsfähigt nu, säger Sveriges representant, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), till TT efter tisdagens möte.

Fyra länder – Ungern, Tjeckien, Slovakien och Rumänien – motsatte sig beslutet och visade omedelbart sitt missnöje, enligt TT.

– Så länge jag är premiärminister i det här landet kommer inte några obligatoriska kvoter att införas på slovakiskt territorium, säger premiärminister Robert Fico i parlamentets EU-utskott enligt Reuters.

Morgan Johansson säger att man ibland måste ”göra saker man inte vill”.

– Det gäller för oss alla. . . Jag tror att det är nödvändigt om vi ska ha ett system där EU tar ett gemensamt ansvar för hela flyktingfrågan och när vi dessutom ser att det här inte något som kommer att försvinna i morgon eller nästa vecka eller om en månad, säger Johansson.

Finland, som tryckt hårt på att ländernas flyktingmottagande ska vara frivilligt, avstod från att rösta.

Bäddar för tuff strid

Beslutet att fördela de 120 000 flyktingarna i Grekland, Italien och Ungern måste godkännas av EU-ländernas regeringschefer, som på onsdagen träffas i Bryssel för att fortsätta diskutera flyktingkrisen.

Tisdagens möte väntas bädda för en tuff strid med framför allt Ungern. Från flera håll har det riktats skarp kritik mot landets sätt att agera mot migranter och flyktingar.

– Jag tycker att EU måste och bör, precis som FN-representanter och Europarådet, uttala kritik. Jag reagerar i alla fall väldigt starkt när man sätter in tårgas mot kvinnor och barn vars enda syfte är att söka asyl, sa Sveriges representant, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), inför tisdagens möte.

FAKTA

Kommissionens fördelningsförslag

I det förslag som EU-kommissionen lade fram för två veckor sedan föreslogs att 120 000 asylsökande skulle fördelas från Grekland, Italien och Ungern till andra EU-länder. Fördelningen skulle göras i enlighet med ländernas storlek, rikedom, arbetslöshet och tidigare flyktingmottagning och se ut som följer:

Tyskland 31 443

Frankrike 24 031

Spanien 14 931

Polen 9 287

Nederländerna 7 214

Rumänien 4 646

Belgien 4 564

Sverige 4 469

Österrike 3 640

Portugal 3 074

Tjeckien 2 978

Finland 2 398

Bulgarien 1 600

Slovakien 1 502

Kroatien 1 064

Litauen 780

Slovenien 631

Lettland 526

Luxemburg 440

Estland 373

Cypern 274

Malta 133

Storbritannien, Irland och Danmark har av olika undantagsskäl rätt att stå utanför fördelningen. Irland och Danmark har dock aviserat att de kommer att delta på frivillig väg.

(TT)