Gränsen stängdes för ettårige Sham

Foto: Magnus Wennman
NYHETER

Sham sover i sin mammas armar vid den fyra meter höga järngrinden mellan Serbien och Ungern – de kom några timmar för sent.

HORGOS, GRÄNSEN MELLAN SERBIEN OCH UNGERN. Allra längst fram, precis vid gränsen mellan Serbien och Ungern, vid den fyra meter höga järngrinden ligger Sham i sin mammas armar. Några decimeter bakom dem ligger det Europa de så desperat försöker att nå.
Bara en dag tidigare släpptes de sista flyktingarna igenom och fördes med tåg mot Österrike. Men Sham och hans mamma kom för sent precis som tusentals andra flyktingar som nu väntar utanför det stängda Ungern.

Där barnen sover

Kriget i Syrien har pågått i snart fem år och mer än två miljoner barn befinner sig på flykt inom eller utanför landets gränser. De har lämnat sina vänner, sina hem och sina sängar. Några av dessa barn bjöd in för att visa var de sover nu, när allt som en gång var, inte längre finns.

Magnus Wennman, vinnare av två World Press Photo Awards och fyrfaldigt utnämnd till Årets Fotograf i Sverige har under 2015 träffat flyktingar i otaliga flyktingläger och på deras väg genom Europa. Berättelsen om när natten kommer är en levande historia, utan ett givet slut.

Nu ställs bilderna ut på Fotografiska museet till förmån för UNHCR.

Se hela bildreportaget här: Där barnen sover

FAKTA

Där barnen sover

Fotografiska och Aftonbladet vill tillsammans uppmärksamma barnens utsatta situation på flykt undan krig till förmån för FN:s flyktingorgan UNHCR.

För att hjälpa UNHCR att hjälpa barn på flykt kan du skänka pengar i utställningens insamling, alternativt skicka ett SMS med ordet FLYKT150 till 729 80 så skänker du 150 kr till UNHCR.

Du kan också Swisha valfritt belopp till 123 90 01 645.