Aftonbladets team går sjöräddningskurs

Aftonbladets reportrar och fotografer går intensivkurs

1 av 12
NYHETER

Simma i torrdräkt, ta sig upp på en livflotte och rädda människor upp i båten.

Här utbildas Aftonbladets och Svenska Dagbladets team i sjöräddning.

– De måste kunna ta svåra beslut i stökiga situationer, säger kursledaren Emil Gustafsson från Sjöräddningssällskapet.

– Hur länge har ni legat i?

Emil Gustafsson frågar en efter en av fotograferna och reportrarna som iklädda torrdräkter trampar vatten vid Rindö utanför Stockholm. Nyss har de simmat ett par hundra meter och övat på att ta sig upp i en livflotte.

– Två timmar? gissar någon.

– Nej, 40-45 minuter. Det är lätt att tappa tidsuppfattningen. Ni börjar redan bli lite klenare i och med nerkylningen. Utan dräkt hade ni varit rejält försvagade vid det här laget, säger Emil Gustafsson.

Reportarna ska delta aktivt

Medieteamen från Aftonbladet och Svenska Dagbladet genomgår just nu en intensivutbildning i sjöräddning. En representant från vardera tidning kommer att finnas ombord på de Gula båtarna i Medelhavet, för att rapportera från insatserna. Men eftersom utrymmet är begränsat kommer de att delta aktivt.

– Man är utlämnad på vattnet. Det finns inte möjlighet att ta sig därifrån. De som är på båten måste kunna bidra och vara behjälpliga, säger Emil Gustafsson.

I utbildningen ingår grundläggande sjöräddning och överlevnad, första hjälpen och HLR, samt att bekanta sig med båten och de tekniska systemen.

”Nyttigt att se hur man reagerar”

Aftonbladets fotograf Andreas Bardell tycker att övningarna varit viktiga.

– Det är svårt att sätta sig in i vad vi kommer att möta. Men det är otroligt nyttigt att se hur man reagerar i vattnet och när man börjar frysa, säger han.

De två ”Gula båtarna” har nu dragits upp ur sjön och befinner sig på varv för att rustas inför Greklandsresan. Omkring 200 frivilliga sjöräddare har ansökt om att få bli en del av besättningen.

Hittills i år har 2887 personer på flykt från krig eller förtryck försvunnit eller omkommit i Medelhavet.

Sjöräddningssällskapet åker till Medelhavet för att stötta sin systerorganisation Hellenic Rescue Team och Schibsted har startat insamlingskampanjen till förmån för projektet.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

■ ■ Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.

ARTIKELN HANDLAR OM