Rädda barnen-larm om flyktingboende

1 av 9
NYHETER

Inga duschar, sjuka barn som sover på kartonger direkt på golvet, ont om toaletter, brist på sjukvård och information och ovan personal.

Rädda barnen larmar nu om att Migrationsverkets mottagningscentral på Malmömässan är hälsofarlig.

– Vi är rejält bekymrade för barnens fysiska och psykiska hälsa när man bor som man gör, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen, till TT.

Foto: LEIF R JANSSON / TT
Rädda Barnen Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen.

I det akuta läget används Malmömässan som boende åt uppemot 1 000 flyktingar. Meningen är att de ska vara i lokalerna mycket kort tid innan de registreras som asylsökande och slussas vidare, men tiderna har blivit längre och längre, enligt Rädda barnen. Organisationen har personal på plats men slår nu larm.

– Det är bristen på sjukvård, det är barn som sover på kartonger direkt på golvet, det finns inga duschar och det är ovärdigt och ohygieniskt och riskerar barns hälsa, säger Dahlin.

Sprids fort

Hon var på Malmömässan i fredags. Då fanns drygt 800 boende i lokalerna, varav ungefär sex av tio var barn. Många av barnen är sjuka i dessa förkylnings- och influensatider, som på vilken förskola som helst säger Dahlin – men påpekar också att här är väldigt många barn i samma lokal.

– Och kan man då heller inte hålla sig ren så blir det ännu värre och man bor ju i en öppen sal, så bacillerna sprids ju väldigt fort.

Dessutom har informationsgivningen till boende om deras närmaste framtid varit dålig, vilket gör att människor mår ännu sämre, enligt Dahlin. Hon pekar också på att många nyanställda finns i Migrationsverkets personal.

”Mycket snabbare”

– Alla vill göra sitt bästa men man saknar utbildning och har inte jobbat med den här gruppen av människor tidigare.

Rädda barnen ska på tisdagseftermiddagen ha möte med Migrationsverkets chef för platsen för att försöka få bättring, säger Dahlin.

– Även om det är en pressad situation på många ställen är det oerhört viktigt att sätta barnen i fokus, för barnen drabbas mycket, mycket snabbare och värre när det inte finns tillgång på hygien och sjukvård.

TT