”Flyktingar kom till Sverige i gummibåt”

Polisen befarar att gränskontrollerna har ökat människosmugglingen

1 av 7
NYHETER

Regeringen har genom gränskontroller gjort det svårare för människor på flykt att ta sig hit.

Nu har flyktingar för första gången tagit sig till Sverige med gummibåt.

Det visar en hemlighetsstämplad polisrapport som Dagens Nyheter tagit del av.

Allt färre flyktingar tar sig till Sverige.

Förra veckan registrerade Migrationsverket 6 100 asylsökande – en kraftig minskning jämfört med oktober och november då cirka 9 000 personer i veckan sökte asyl i landet.

Migrationsverket förklarar nedgången med Turkiets skärpta gränskontroller och det kallare vädret i Europa.

Samtidigt har regeringen aviserat flera åtgärder för att minska flyktingströmmen. Förutom de tillfälliga gränskontrollerna har man infört id-krav på färjor. Samma krav är på väg för resenärer på tåg och bussar till Sverige.

Kom till Skillinge i gummibåt

Nu har polisen för första gången registrerat ett fall där flyktingar, i ambitionen att undvika gränskontrollerna, tagit sig till Sverige med gummibåt. Enligt Dagens Nyheter – som tagit del av en hemlighetsstämplad rapport till justitiedepartmentet – anlände fem flyktingar till Skillinge i östra Skåne med gummibåt. Det framgår dock inte när.

Rapporten är skriven av polisens nationella och operativa avdelning, Noa.

– Jag kan bekräfta att vi fått informationen. Vi har dubbelkollat den och vi står fast vid den. Men jag kan inte gå in på hur vi fått uppgifterna eller från vem, säger Linda Staaf, underrättelsechef på Noa, till DN.

Tidningen har kontaktat polisen i region Syd, som ger olika besked. Den operativa chefen Jarl Holmström säger att han känner till fallet, men att han inte har några detaljer. Kommunikatören Ewa-Gun Westford känner dock inte till de fem flyktingarna i Skillinge.

Befarar att människosmugglingen ökat

Det är i nuläget oklart om fallet är en del av en ny trend.

”Det är för tidigt att uttala sig om det enskilda fallet med gummibåt som ankommit till Skillinge hamn är människosmuggling och om det i så fall är ett nytt modus.”, skriver Noa.

Det är heller inte klarlagt om händelsen hade något att göra med människosmuggling, men polisen befarar att den har ökat i spåren av de nya gränskontrollerna.

Enligt rapporten börjar det även bli en trend bland flyktingar att gömma sig under resan till Sverige.

– Vi har sett folk som försökt dölja sig i bilar och så. Från början var man väldigt öppen med att man kom till Sverige och eftersom man inte hade någon uppfattning om att det fanns en gränskontroll var man helt transparent. Men eftersom inte alla avser att söka asyl så försöker man dölja sig, säger Jarl Holmström till DN.