Lista: De bästa gratisprogrammen – för din dator

Plus visar vägen till de bästa för pc och mac

TESTER

Gratis är gott.

Och till datorn finns det många bra gratisprogram att ladda ned.

Plus visar vägen till de bästa för pc och mac.

Foto: MATS STRAND
Aftonbladets prylexpert Peter Pettersson listar de 100 bästa gratisprogrammen.

Det gamla uttrycket att ingenting är gratis eller att det finns inget som heter fri lunch är faktiskt inte sant när det gäller programvara till persondatorer.

Internet närmaste svämmar över av bra program som är helt gratis att använda sig av.

Hur kan det vara så, är en rimlig fråga. Det finns flera förklaringar till det. En del program görs av stiftelser och sammanslutningar av programmerare som drivs av en idé att skapa bra gratis program till datorer.

Det gäller till exempel webbläsaren Firefox och e-postprogrammet Thunderbird. Det gäller också det populära programmet Bredbandskollen som tagits fram i samarbete mellan .se, post- & telestyrelsen och konsumentverket för att man ska kunna mäta hur snabbt bredband man har.

En del gratisprogram skrivs av programmerare som hoppas kunna göra sig ett namn och sedan kanske få ett jobb på något större programvaruhus. Andra görs av professionella programutvecklingsföretag i enklare gratisversioner. Givetvis med förhoppningen att de som laddar ned och använder programmet sedan ska köpa betalversionen. Men det är inte alls alltid det är nödvändigt.

Webbläsare, ordbehandlare, kalkyl-. och presentationsprogram, liksom e-post, antivirus och andra nyttoprogram kan man fixa till datorn utan att det behöver kosta något. Förutsatt att man har tillgång till bredband på något sätt.

Många av programmen är helt OK. Men det finns skurkar därute också. Sådana som lurar folk att installera program som sedan inte går att få bort och gör datorn närmast obrukbar.

Välj därför att ladda ned program från säkra sajter. Och se till att det första du skaffar och installerar är antivirus och spywareprogram.

ARTIKELN HANDLAR OM