Det kostar på att vara hd-ready

Foto: lasse allard
Aftonbladets egen DigO - digitalombudsmannen – Peter Pettersson tycker det är rena skämtet att folk kanske tvingas sätta upp de gamla VHF-antennerna igen.
TESTER

Trodde du att du var hd-ready?

Tänk om.

För att få in dina favoritkanaler i bästa kvalitet, kan du tvingas köpa ny digitalbox.

Och bor du i exempelvis Kalmar län, kan du behöva sätta upp din gamla tv-antenn igen.

Förr kunde man köpa sin tv-apparat och ha den i tio, femtion år. I dag, sedan hela Sverige digitaliserats, går utvecklingen framåt i en rasande takt. Och i samma takt tvingas vi konsumenter byta ut vår tv-utrustning.

– Det drabbar i slutänden kunderna som får köpa ny utrustning. Det är dessutom jobbigt att hänga med i ny teknik, säger Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson.

Köpa ny box

Nu kommer hdtv till Falun, Borlänge och Västervik, annonserar Teracom som sänder ut radio och tv i Sverige.

Men för tittare i exempelvis Kalmar län, krävs det såväl nyinvesteringar – som gammal teknik – för att få ta del av dessa sändningar.

Den som köpte en ny box för några år sedan, måste nu byta ut den för att kunna titta i hd-kvalitet. Och sedan måste man förstås ha en tv som klarar att visa bilder i hd-kvalitet.

– Det bestämdes ju redan 2008 om en ny standard och nu slår det igenom för de kunder som vill ta del av hdtv, säger Peter Pettersson.

Gamla antenner

Kunder i exempelvis Kalmartrakten kan nu dessutom tvingas sätta upp en gammal tv-antenn, en så kallad VHF-antenn, för att kunna ta del av hd-sändningarna. Teracom tvingas nämligen lägga hd-kanaler i det avsomnade VHF-bandet då bandbredden i UHF-bandet inte räcker till, rapporterar Sveriges Radio.

Skälet: Det ökande kanalutbudet och att hd-tekniken tar större plats än den gamla tekniken.

– Det är ju Cirkus Scott det här, det är inte klokt! Det är som ett skämt att man ska sätta upp en gammal antenn, säger Peter Pettersson.

Ingen science fiction

Peter Pettersson anser att Teracom underdimensionerade nätet och inte tog höjd för hdtv-tekniken.

– Hela den första utbyggnaden av digitalnätet gjordes av Teracom utan att planera för hdtv-utbudet. Det här var ju ingen science fiction-teknik, utan det var bara en fråga om när den skulle komma, säger Peter Pettersson som är Aftonbladets teknikexpert.

Peter Pettersson berättar dock att problemet går längre tillbaka än så, ända till 1997 då de nordiska tv-aktörerna hade svårt att komma överens om en ny standard.

Han berättar att många tittare har problem med sin digitaltv.

– Det är en djungel där ute. Men till aktörernas försvar får man säga att utvecklingen går så pass fort också att vissa saker knappt går att förutse.

FAKTA

/Digital-tv

Den digitala programsignalen för en viss tv-kanal komprimeras och krypteras. Sedan packas den samman med andra programkanaler i en så kallad multiplex (mux). I en och samma tv-mast sätts det upp flera muxar, vanligtvis fem och via dem erbjuds tv-tittaren ett utbud i sin tv hemma.

Om man sänder standard-tv får man i en mux plats med sju eller åtta kanaler. Men när man skulle börja sända i hd-kvalitet, insåg man att det bara få plats med två kanaler i en mux. Då beslutade man att byta till en ny hdtv-teknik. Först bytte man mpeg2 till mpeg4, sedan DVB T2 som är dagens standard.

Antalet tv-kanaler som får plats i en mux, beror på hur mycket utrymme en tv-kanal behöver för att sända sina program med hög kvalitet på bild och ljud. Den sammanlagda bandbredden för en mux är för DVB-T cirka 22 Megabit/sekund (Mbps).

Problemet är att de kunder som hade köpt digitalboxar som angetts vara hd-ready i den gamla tekniken, inte längre kan ta emot hd-kvalitet när man ändrat standard. Lösningen för dessa kunder blir att köpa en ny box om man vill ta del av sändningar i hd-format.

Digital-tv via marknätet sänds idag ut i UHF-bandet. Men på vissa platser i landet har man inte tillräckligt med bandbredd i UHF-bandet, varför Teracom tvingas sända hdtv i det gamla VHF-bandet. Det innebär att den som tagit bort sin gamla antenn får sätta upp den. Har man slängt den, måste köpa en ny VHF-antenn för att kunna ta emot sändningar i hd-kvalitet.