Mobiltelefoner för tuffare tag

5 tåliga mobiler i vårens tuffaste test

TESTER

Smartson har på uppdrag av Aftonbladet testat mobiltelefoner som står pall för lite tuffare tag och kanske även ett dopp i pölen.

Marknaden är begränsad men vi har fått tag i fem intressanta modeller.

Man behöver inte jobba på en oljeplattform för att ha glädje av en telefon som håller. Många av dagens telefoner har svårt att överleva kondensen och påfrestningen att ligga i jackfickan efter en dag i fjällen, åtminstone gäller det för mig som är en usel skidåkare. Och vem har inte uppskattat en kopp kaffe i stugans värme när det ösregnar, bara för att sekunden senare inse att mobiltelefonen ligger på altanräcket utomhus.

Begränsat utbud

Mobiltelefonerna har genom åren gått från relativt tåliga enheter med god batteritid, få funktioner och små skärmar, till dagens telefoner som har mer gemensamt med mindre datorer. Önskar man att telefonen skall fungera i tuffa väderleksförhållanden, tåla att tappas i vatten eller om man vill öka sina chanser att kunna ringa i dammiga och smutsiga miljöer är utbudet klart begränsat.

Tåligheten varierar

Efter att ha dammsugit marknaden på tåliga telefoner konstateras att det som för några år sedan var ett populärt segment idag har reducerats till ett fåtal tillverkare som har nya tåliga modeller avsedda för den svenska konsumentmarknaden. Hos testdeltagarna varierar också tålighetsambitionen kraftigt, från att enbart vara stänkskyddad till att kunna tappas från höga höjder och sänkas ner i vatten.

Är hållbarhet och möjlighet att ringa det viktigaste argumentet finns det få telefoner som mäter sig med Sonims produkter. Men en hållbar telefon som är för krånglig att använda eller saknar vissa funktioner behöver inte vara det bästa valet för alla. Samtliga telefoner är för övrigt direkt svåranvända med tjockare handskar på.

Anders Linder/Smartson