Se rätt på sjön

Foto: Philip Pereira dos Reis
TESTER

Det är viktigt att skydda ögonen på sjön, men att välja rätt solglasögon kan vara svårt. Vi har testat elva modeller och tipsar dig om brillorna som både är coola och optiskt korrekta för båtlivet.

Solglasögon på sjön är ett måste. Långvarig exponering av de starka UV-strålarna som reflekteras i vattnet riskerar att orsaka allvarliga skador på hornhinnan och på sikt orsaka ögonsjukdomar som grå starr. För ett grundläggande UV-skydd räcker i och för sig ett par cenkla brillor från macken. Men båtlivets villkor ställer oftast högre krav och en rad specialmodeller finns på marknaden för att möta behoven.

Eftersom ljuset på sjön kommer från flera håll samtidigt kan besvärande ströljus lätt sippra in från glasögonkanterna. Därför satsar många tillverkare på tättslutande modeller med kupade glas, vilket också ger en vindskyddande effekt. Men när glasen är böjda är det viktigt att förvrängningen av bilden kompenseras optiskt, annars kan man få problem med avståndsbedömningen. Optiken är en av de komponenter som kan variera stort mellan kvalitetsglasögon och billighetsvarianter.

Köp Plus - läs hela testet!

Paula Melkersson

ARTIKELN HANDLAR OM