Spar på slantarna, inte på dammet

10 små dammsugare – från 300 kronor

TESTER

Går det att få en kompakt dammsugare med hög prestanda utan att det kostar skjortan?

Smartson har testat 10 mindre dammsugare i prisklassen 300–1 200 kronor.

Vårt test visar att ett högt pris inte nödvändigtvis betyder hög kvalitet. Däremot kan storleken ha viss betydelse. De mest kompakta testmodellerna kan placeras i de minsta av skrubbar, men saknar det lilla extra vad gäller prestanda och kvalitet.

Motoreffekt och praktiska byten

För majoriteten av testmodeller kan motoreffekten regleras för att passa olika underlag och spara energi. För att bibehålla dammsugarens prestanda bör du byta påse innan den är full, samtliga modeller i testet har indikator som visar när det är dags. Påsbytet förenklas ytterligare om smarta lösningar finns, som att hela fästet kan tas ur för enkel montering eller om påsen kan förslutas innan urtagning. På en av testdeltagarna kan du dessutom välja att använda den traditionella papperspåsen eller en medföljande dammkassett av plast som visade sig vara föredömligt praktisk under testet.

Filter för ren luft

Dammsugaren har även två filter som behöver underhållas, motorfiltret samt utblåsfiltret. De flesta dammsugare har ett HEPA-utblåsfilter som är en standard för att bättre filtrera bort damm och partiklar. Hur ofta filtren behöver bytas står angivet i bruksanvisningarna, oftast är det 1-2 gånger per år. Där står även angivet om filtren är sköljbara och kan användas fler gånger.

FAKTA

Testar det mesta – www.smartson.se

Linn Björklund
Smartson

ARTIKELN HANDLAR OM