Pressen som fixar den godaste juicen

11 citruspressar i stort test – här är vinnaren

TESTER

Färskpressad juice är den ultimata lyxen att unna sig på morgonen.

En motordriven citruspress gör arbetet lättare och roligare och med smarta lösningar för rengöring blir frukostlyckan fullständig.

Det första valet man ställs inför vid inköp av en juicepress är om man vill ha en modell som pressar direkt ner i ett glas eller en som pressar ner i en tillbringare.

Båda modellerna liknar till viss del den klassiska citruspressen där frukten pressas manuellt mot en stjärnformad kon. Tillvägagångssättet i en elektrisk press är i stort sett detsamma.

Så fungerar en citruspress

En citrusfrukt delas på mitten och pressas sen mot en stjärnformad kon som pressar ut saften ur frukten. I maskinerna sitter en elektrisk motor som roterar konen automatiskt, på så sätt slipper man trycka speciellt hårt. På alla förutom en maskin aktiveras motorn när presskonen trycks ned. Den elektriska drivningen fungerar också snarlikt i en jämförelse av pressarna, motordelen sitter separat i ett skyddat hölje och kärn- och fruktköttsfilter, uppsamlingsskål och andra delar som kommer i kontakt med vätska sitter separat och kan i de flesta fall enkelt avlägsnas vid rengöring.

Ett filter i plast eller metall samlar upp överflödigt fruktkött och kärnor. Juicen hamnar sedan i en behållare eller glas. Tornmodellerna har en hällpip på behållaren som kan stängas och öppnas så att juice enkelt kan serveras. Tillbringarmodellerna filtrerar juicen till ett större kärl som passar utmärkt att ställa på frukostbordet.

Att tänka på innan köp

Storleken på pressen kan vara en viktig sak att tänka på för den som inte har stora utrymmen. Tar en produkt för mycket plats på köksbänken och vid förvaring spelar det kanske inte så stor roll hur enkel den är att använda.

Ljudnivån vid användning kan bli ett irritationsmoment efter ett tags användande. Trots att det är en viktig egenskap är det inte enkelt att kontrollera ljudnivån i butik, försök få möjlighet att kontrollera ljudet innan köp annars är risken stor för en otrevlig överraskning hemma i köket.

Andel fruktkött i juice är mer en smaksak. En del älskar känslan och smaken av en fylligare dryck och andra ser helst att juicen är len som sammet. De flesta maskinerna i testet saknar inställning för hur mycket fruktkött som ska släppas igenom. Helt fritt från fruktkött blir juicen inte så önskar man en helt ”smooth” juice får man ta fram te-silen och filtrera i efterhand. Kladd och extra disk kommer man inte undan när man pressar sin egen juice, men det är å andra sidan ett lågt pris att betala för att få starta dagen med ett glas solsken.

Tipset är att satsa på en press som är lätt att rengöra och som har kapacitet som stämmer överens med hushållets behov. Kom också ihåg att juicens kvalitet i slutändan handlar om kvaliteten på frukten som används.

Fredrik Lösnitz/Smartson