Superkoll på bebisen

Foto: Thinkstock
Digital barnvakt. En babyvakt är ett digitalt hjälpmedel som hjälper dig ha koll på din bebis när du befinner dig en bit bort.
TESTER

Vill du alltid kunna se din bebis när den sover? Det är alltid en stor trygghet för en förälder att kunna höra om sitt barn vaknar eller har oroliga drömmar med en babyvakt. Smartson testar 8 modeller med videofunktion.

Teknikutvecklingen går framåt hela tiden och idag finns det ett relativt stort utbud av babyvakter med kamera och monitor. Alla modeller i testet sänder ljud och rörlig video från barnkammaren både i ljus och mörker. Tyvärr är tekniken förhållandevis dyr, så gå igenom era behov innan ni bestämmer er.

Full koll med rörlig bild
Självklart är elektroniska barnvakter enbart ett hjälpmedel och ersätter inte den mänskliga kollen och närheten. Men har ni ett stort hus en tomt kan det vara svårt att höra direkt om den lille vaknar i sin säng eller i vagnen.

Funktioner som förhöjer

Alla modeller har samma grundfunktioner, men flera modeller sticker ut med extra finesser som temperaturmätare, digital speldosa samt möjlighet till tal med barnet via föräldraenheten. De mest avancerade modellerna kan dessutom kopplas till tv:n samt spela in ljud. Alla modeller i startfältet fungerar även genom enbart ljudsignal om video känns överflödigt.

Placeringen är avgörande

Testet visar att användarvänligheten överlag är klart godkänd. Kameraenheten är lätt att ställa bredvid sängen, på en byrå eller hög pall. Vissa går att fästa direkt på väggen med tillhörande fästen. Alla modeller i testet sänder på frekvensen 2,4 Ghz. Precis som debatten kring strålningsrisken från mobiler är även barnvakternas eventuella hälsofara i fokus. Torsten Augustsson på Strålsäkerhetsmyndigheten ger oss ett handfast tips.

- Precis som vi uppmanar att använda handsfree till mobiltelefonen så ger vi tipset att placera den elektroniska barnvakten ett par decimeter från barnet. På så sätt minskar exponeringsrisken signifikant.
Läs mer om strålning i hemmet på: www.stralsakerhetsmyndigheten.se

FAKTA

Så gjorde vi

Testföretaget Smartson har utvärderat babyvakterna i både ljus och mörker samt på olika avstånd mellan babyenheten och föräldraenheten. Produkterna har testats i en villa samt ute i fri sikt. Räckvidden är tillverkarens angivna kapacitet i fri sikt. Bedömningskriterierna är kapacitet, kvalitet, design, funktioner samt prisvärde. Mått anges i bredd x höjd x djup. Cirkapriserna är tillverkarnas rekommenderade riktpriser, men kan kan skilja mellan olika återförsäljare runt om i landet. Maxbetyget är 5 poäng.

Mia Litström/Smartson

ARTIKELN HANDLAR OM