Rymdbesättning tillbaka efter två månaders försening

Landade i Kazakstan

NYHETER

Två amerikanska astronauter och en rysk kosmonaut landade på söndagen i Kazakstan, efter en vistelse på den internationella rymdstationen ISS. De tvingades tillbringa två extra månader ombord sedan katastrofen med rymdfärjan Columbia fått USA att lägga alla planerade resor med sin rymdflotta på is.

Foto: ap
Nikola Budarin, Donald Pettit, och Kenneth Bowersox har återvänt till jorden två månader senare än beräknat. Deras kapsel slog ned i Kazakstan 50 mil från beräknade landningsplatsen.

Men natten mot söndagen svensk tid lämnade den ryska rymdkapseln Sojuz rymdstationen med de avlösta besättningsmedlemmarna. De landade i Kazakstan strax efter fyra på morgonen svensk tid.

Amerikanerna Ken Bowersox och Donald Pettit, samt ryssen Nikolaj Budarin avlöstes den 28 april av ryssen Jurij Malentjenko och amerikanen Edward Lu. De tre hade funnits ombord på rymdstationen sedan november och skulle ha återvänt till jorden i början av mars med en amerikansk rymdfärja. Men deras vistelse förlängdes efter katastrofen i februari då Columbia bröts sönder och de sju ombord omkom.

Kapseln med rymdfararna landade omkring 50 mil från det bestämda målet, vilket innebar flera timmars sökande innan den upptäcktes, rapporterar AFP.

Männen i kapseln hade en stund radiokontakt med räddningsmanskapet och hann tala om att de mådde bra, men sedan bröts kommunikationen. Radiosignalen var alltför svag för att kapseln skulle kunna spåras också under den korta stunden av kontakt.

Ett flygplan som deltog i sökandet fick till slut syn på kapseln klockan halv nio på morgonen Moskvatid (halv sju svensk tid).

De tre hemkomna kosmonauterna hade under väntetiden själva lyckats öppna luckan och ta sig ut ur farkosten.

TT