Rymdforskare väntar på signal från Beagle 2

Första kontakt- försöket misslyckades i morse

1 av 3 | Foto: AP/ESA
Sonden "Beagle 2" ska bland annat leta efter tecken på liv och vatten på Mars (illustration).
NYHETER

Marslandaren Beagle 2 misslyckades att etablera kontakt vid den första möjligheten den hade att skicka en signal hem till jorden via den amerikanska Marssonden Odyssey.

Det bekräftade projektets ledande vetenskapsman, Colin Pillinger i London på torsdagen, uppger AFP.

Enligt tidtabellen skulle Beagle 2 ha landat på Mars vid fyratiden på morgonen. Bekräftelse på att landningen lyckats väntades vid halv åtta svensk tid

Pillingers forskningsgrupp hade hoppats från ett samtal från Nasa, vars Marssond Odyssey är redo att fungera som relä mellan Beagle 2 och jorden.

- Det är lite av en besvikelse men det är inte världens undergång, sade Pillinger på juldagsmorgonen vid en presskonferens i London.

- Men gå inte härifrån och tro att vi förlorat vår rymdfarkost, sade han.

Det finns en möjlighet att det brittiska radioteleskopet Jodrell Blank kan fånga upp en signal från Beagle 2, från och med klockan 23 på juldagen svensk tid. Därefter finns ytterligare en möjlighet på fredagen.

Mars Express i omloppsbana

Tidigt på morgonen fick rymdteknikerna i tyska Darmstadt besked om att rymdsonden Mars Express framgångsrikt lade sig i omloppsbana runt Mars.

Mars Express är Beagle 2:s moderskepp och tillsammans ska de två farkosterna söka svar på en fråga som mänskligheten ställt sig i århundraden: Finns det liv på Mars? Forskarna hoppas få svar på om det finns vatten på Mars och därmed förutsättningar för liv.

Svenska instrument ombord

Ombord på Mars Express finns bland annat instrumentet Aspera 3, som har utvecklats vid Institutet för rymdfysik (IRF) i Kiruna. Aspera 3 mäter solvindens påverkan av atmosfären.

Expeditionen pågår under två jordår, då har Mars Express hunnit snurra ett Mars-år (687 dagar) runt planeten. Beagles livstid bedöms dock endast till omkring 180 dagar i den stränga Mars-kölden.

TT-AFP