Datavirus - från yttre rymden?

Svensk virusexpert: Det låter väldigt långsökt

Foto: AP
NYHETER

Datorer på jorden är skyddslösa mot en virusattack från yttre rymden.

Det hävdar den amerikanske forskaren Richard Carrigan, som ogillar att andra forskare söker efter liv i universum.

Som om det inte räckte med alla vanliga datavirus. Nu varnar partikelfysikern Richard Carrigan vid Fermi National Accelerator Library i Illinois för en attack på jordens datorer - från yttre rymden.

Skickas ut på internet

Richard Carrigan riktar i sin nya rapport kritik mot forskarna inom Seti-projektet, som aktivt söker efter tecken på liv i universum. Det skriver brittiska The Guardian.

Seti använder sig av teleskop för att scanna av universum på jakt efter elektromagnetiska vågor från andra civilisationer. Alla signaler som plockas upp av Seti, skickas ut på internet till frivilliga medarbetare över hela världen. Deras persondatorer sorterar och analyserar informationen, och rapporterar tillbaka till Setis huvudkontor.

Än så länge är de enda signaler Seti lyckats plocka upp kaskader av strålning från stjärnor, och resterande ljud från Big bang.

Men Richard Carrigan varnar för att datorer på jorden riskerar att utsättas för stora skador vid en eventuell attack från yttre rymden, via internet.

”Låter långsökt”

– I science fiction är alla utomjordingar onda, men i den vetenskapliga världen är de snälla och vill bara komma i kontakt med oss, skriver Carrigan i sin rapport.

Den svenske virusexperten Johan Jarl vid företaget F-secure tror att risken för en virusattack från utomjordingar är obefintlig.

– I så fall måste de ligga väldigt långt fram i sin utveckling, och dessutom ha utvecklats åt samma håll som vi. Att de skulle ha samma typ av datasystem som vi verkar väldigt långsökt, säger han till aftonbladet.se.

Mia Carron