Här landar rymdsonden

Samlade in markprover från asteroid

1 av 3 | Foto: AP JAXA
LYCKADES - PÅ ANDRA FÖRSÖKET Rymdfarkosten Hayabusa landade på asteroiden redan förra söndagen - men förlorade då kontakten med markkontrollen. På bilden, som är från den första landningen, syns sonden som en skugga på asteroidens ytan.
NYHETER

Rymdsonden Hayabusa lyckades landa under några sekunder.

Sedan lyfte den igen men började skaka våldsamt.

Nu försöker japanska rymdforskare att rädda farkosten - och uppdraget.

Det var den japanska rymdsonden Hayabusa som tog mark på asteroiden Itokawa på lördagsmorgonen.

Det gick på bara några sekunder. Men det var tillräckligt länge för att hinna samla finkornigt material från dess yta.

Sedan lyfte Hayabusa igen, för att sända data till markkontrollen, sade Kiyotaka Yashiro, talesman för japanska rymdstyrelsen Jaxa.

På lördagen hovrade farkosten cirka fem kilometer över asteroiden.

Forskarna hade då försatt den i säkerhetsläge, efter att Hayabusa fått problem med styrrakaterna och börjat skaka våldsamt.

Forlorade kommunikationen

Det var Hayabusas andra landning på asteroiden. Förra söndagen hade sonden markkontakt men Jaxa förlorade kommunikationen med sonden under manövern och konstaterade först flera dagar senare att den faktiskt hade landat.

Då hade Hayabusa redan lyft igen.

Syftet med uppdraget är att få veta mer om himlakropparnas uppkomst, eftersom asteroiders yta tros ha varit relativt konstanta till skillnad från större himlakroppar som planeter och månar.

Återkommer 2007

Hayabusa sköts upp i maj 2003 och ska i början av december påbörja sin 290 miljoner kilometer långa hemresa. Den väntas återkomma till jorden i juni 2007.

Asteroiden som fått besök är uppkallade efter Hideo Itokawa, den japanska raketforskningens fader. Den cirklar kring solen mellan jorden och Mars. Den är 690 meter lång och 300 meter bred.

Mer inom kort.

Caroline Olsson, TT-AP