Mars Orbiter sänder hem första bilderna

Tar bilder av Mars med mycket avancerade kameror

första bilderna från mars orbiter De djupa kanalerna till vänster kan vara gjorda av vatten.
NYHETER

Mars Orbiter har skickat sina första bilder av Mars till Jorden.

Den amerikanska rymdfarkosten tar svartvita bilder av planetens yta med tre mycket avancerade kameror.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har försett Mars Orbiter med den mest kraftfulla fotoutrustning som hittills har riktats mot den röda planeten.

Vatten

De första testbilderna visar djupa kanaler och den krackelerade ytan kring planetens mittsektion. Troligen har marken en gång formats av vatten, sade Alfred McEwen, forskare som medverkar i projektet.

Bilderna togs på 249 mils höjd över marken, tre gånger högre än den nivå farkosten kommer att ligga på när den formellt inleder sitt uppdrag, vilket väntas ske först i november. Redan den 10 mars lade den sig i omlopp kring Mars.

Meningen är att Mars Orbiter ska kartlägga en procent av planetens yta inför framtida landningar av både robotar och människor.

Färg

Upplösningen på testbilderna tagna på denna höjd är jämförbar med den på foton som togs med mindre kraftfulla kameror på tre andra sonder i omlopp kring Mars. Det viktigaste är att de visar att kamerorna klarade den sju månader långa rymdresan.

Nasa ska nu använda bilderna för att kalibrera kamerorna. Senare ska bilderna kombineras för att ge en bredare översikt och färg ska läggas till.

TT