Datorproblem kan sinka Fuglesang

NYHETER

Stockholm/Houston (TT)

Ett till synes trivialt datorproblem riskerar Christer Fuglesangs uppskjutning till rymdstationen.

Datorerna ombord på rymdfärjan Discovery klarar inte av att räkna dagar korrekt över årsskiftet, berättade den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa på måndagen.

Därför har Nasa beslutat att korta tiden för möjliga uppskjutningsdagar. Helst inte senare än den 17 december, möjligen den 18 december, talar man om nu som en bortre parentes.

Tidigare var uppskjutningsfönstret tänkt att stängas den 26 december. Skulle datorproblemet lösas, kan Nasa återgå till den ursprungliga planen.

– Jag tror inte att vi kommer att flyga över nyåret, sade Wayne Hale, chef för rymdfärjeprogrammet, vid en direktsänd presskonferens från Johnsson Space Center i Houston.

För att öppna fönstret något överväger Nasa att tidigarelägga starten en dag, till den 6 december.

Dag 1 blir 366

Discoverys datorer tror att den 1 januari 2007 är den 366:e dagen 2006. Detta medför komplicerade synkroniseringsproblem med markkontrollen i Houston.

Varje dag finns ett fem minuter långt utrymme som tillåter start. Att det är så kort beror i huvudsak på rymdstationen ISS:s position. ISS gör ett varv runt jorden på 90 minuter.

Består datorproblemet bortom den 17-18 december, talar allt för att Christer Fuglesang och de övriga sex i Discoverys besättning får beskedet att expeditionen försenas till nästa år.

Gott humör

Svensken deltog sent på måndagskvällen svensk tid i en direktsänd presskonferens med besättningen. På frågan om de nya datumen svarade befälhavaren Mark Polansky med allvarlig min:

– Det är olyckligt att rymdfärjans datorer inte riktigt är gjorda för att klara en övergång från ett år till ett annat.

Nasa testar sedan ett tag hur man ska kunna få alla datorklockor synkroniserade. Frågan är nu om den proceduren hinner bli klar i tid eller om expeditionen ställs i år.

– Det är ett beslut för (de ansvariga i) rymdprogrammet och inte för besättningen. Vad de än beslutar, står vi bakom, sade Mark Polansky på en annars uppsluppen tlllställning.

Besättningens övergripande uppgift är att fortsätta bygga ut ISS.

– Det är ett litet steg i den vision jag ser att människor återvänder till månen och flyger till Mars, sade den för dagen kostymprydde Christer Fuglesang som var på ett strålande humör, trots hotet om ännu en försening.

Lars Pedersen/TT

ARTIKELN HANDLAR OM