Prinsessa på vift - i rymden

Engelska prinsessan Beatrice planerar rymdfärd med sin pojkvän

NYHETER

Prins Andrew och Fergies dotter, prinsessan Beatrice satsar på att bli första kungligheten i rymden.

18-åringen ska följa med när Virgin-imperiets rymdfärja Eve skjuter upp år 2009.

Om tre år kan engelska prinsessan Beatrice räkna sig som kollega till vår svenske Christer Fugelsang, förutsatt att han kommer upp i rymden innan dess.

Prinsessan ska med på en av de första turerna med Eve, Virgin Galactic missions rymdfärja, och därmed bli en av de först rymdturisterna. Varje biljett kommer att kosta 100 000 pund, nära 1,4 miljoner kronor, och rymdresan varar i runt 3,5 timmar.

Det är Beatrices pojkvän David Clark, 24, som övertalat prinsessan att följa med. Han arbetar nämligen på Virgin-projektet, med annons och marknadsföring.

Tränar i öknen

– Först sa Bea ”aldrig i livet”. Hon var orolig, men jag lyckades övertala henne att göra det, säger David Clark till Mail on Sunday.

Betarice, som är kusin till prinsarna William och Harry och är nummer fem i den engelska tronföljden, kommer liksom övriga passagerarna att genomgå en fyra dagar lång förberedelsekurs i Mojaveöknen i USA innan det är dags för uppskjutning.

Enligt pojkvännen, som också planerar att följa med på samma färd, kan prinsessan vänta sig vissa obehag under resan:

– En av de jobbigaste sakerna med att åka upp i rymden är G-kraften. Det är som att ha en 126-kilo tung man sittandes på dig.

Karin Thurfjell