Han var hotet mot Fuglesang

Konkurrenter Fuglesang och Holmgren sökte båda till Nasas Europauttagning för astronauter.
NYHETER

Om 18 dagar flyger den svenske astronauten Christer Fuglesang ut i rymden.

Det kunde ha varit tv-meteorologen Pär Holmgren.

- Vi sökte samtidigt. Men jag blev kuggad, säger han.

Tv-meteorologen Pär Holmgren avslöjar i dag att han en gång drömde om att bli astronaut. Drömde så mycket att han till och med ansökte om att få bli den förste svensken i rymden.

Gick vidare i början

En annan av de sökande var Christer Fuglesang.

- Ja, det var i slutet av 80-talet när det skulle tas ut ett antal europeiska astronauter, säger Pär Holmgren.

Hur gick det?

- Från början var det flera hundra sökande. Jag var med tills ett 70-tal fanns kvar. Av dem var det cirka 15 som gick vidare. Fuglesang var i den gruppen, jag var det inte.

Är du fortfarande besviken?

- Nej, egentligen inte. Med tanke på hur många gånger han inte fått åka upp i rymden under de här sjutton åren tror jag ändå att jag hamnade på rätt plats i livet (skratt). Men det är klart, jag känner ett sug, en dröm, om att någon gång få komma riktigt högt upp i rymden.

Varför då?

- Det hänger ihop med det miljö- och klimatengagemang som jag har. Det är många rymdresenärer som efter resan säger att det är först när man kommer riktigt högt upp i rymden och med egna ögon kan se att vår planet egentligen inte är så stor som man förstår att vi måste börja tänka om.

Hur kom det sig att du sökte in från början?

- Jag arbetade som meteorolog inom flygvapnet, på F16 i Uppsala och hade de meriter som var bra. Dels en akademisk examen, dessutom officersutbildning och flygerfarenhet. Och så var jag i rimligt bra fysisk form.

Även Madeleine

Även TV4-meteorologen Madeleine Westin sökte astronautjobbet. Hon arbetade i slutet av 80-talet tillsammans med Pär Holmgren som flygvapenmeteorolog.

- Jag har alltid varit intresserad av himlen, rymden och atmosfären, säger hon till Dagens Nyheter.