Guldnål och frisbee i Christers packning

Svenske rymdfararen tar med sig udda saker upp i rymden

NYHETER

Det finns både ditt och datt i Christer Fuglesangs packning för rymdresan.

En svensk flagga, Stockholms stads vapen och en frisbee är några av föremålen som efteråt får ett intyg att de också gjort resan ombord på Discovery.

Det är en gammal tradition att astronauter på resorna tar med sig föremål och minnessaker som symboliserar något viktigt för rymdfararen. De packas i astronautens ”Official Flight Kit” (OFK) och återlämnas efter resan till de institutioner de kommer ifrån tillsammans med ett intyg.

Enligt svenska Rymdstyrelsen ingår bland annat följande i Christer Fuglesangs OFK:

En svensk flagga (överlämnad av riksdagens talman), en flagga från Stockholms universitet (där Fuglesang disputerade), en vimpel från Stockholms segelsällskap (familjen Fuglesang är seglare), Stockholms stads vapen (Fuglesangs födelsestad) och Norges flagga (släkten kommer där ifrån).

I en annan del av packningen ligger en frisbee (Fuglesang tävlade för 25 år sedan), det europeiska rymdorganet ESA:s flagga (hans arbetsgivare) och en medalj från Stockholm maraton (Fuglesang har sprungit tre gånger, men medaljen ska också symbolisera han intresse för sport i allmänhet).

TT