Christer Fuglesangs rymdkompis slår rekord

Williams kniper rekordet i rymdpromenader

Foto: NASA
Christer Fuglesangs ses här äta en lätt rymdlunch med kollegan och reskamraten Sunita Williams som nu har satt nytt rekord i rymdpromenader för kvinnor. På stora bilden tar Williams en rymdpromenad med Michael Lopez-Alegria.
NYHETER

Amerikanskan Sunita Williams sköts ut i rymden med samma rymdfärja som Christer Fuglesang.

Men när svensken återvände hem stannade hon på rymdstationen.

Nu har hon slagit världsrekord i rymdpromenader för kvinnor.

Foto: NASA
Sunita Williams sköts ut i rymden samtidigt som Christer Fuglesan med blev följde aldrig med tillbaka. I stället avlöste hon en av rymdstationens astronauter.

Sunita Williams och Christer Fuglesangs sköts ut i rymden samtidigt. Men när svensken återvände hem efter avslutat uppdrag hade Williams uppgift bara börjat. Hon avlöste astronauten Thomas Reiter och följde aldrig med på resan hem.

På rymdstationen har hon istället satt nytt rekord i rymdpromenader för kvinnor. Rekordet var ett faktum i går då hon tillsammans med en annan astronaut uppgraderade rymdstationens kylsystem från utsidan.

Fler promenader planerade

Det tidigare rekordet låg på drygt 21 timmar och slogs med råge av Williams som varit ute sammanlagt 22 timmar och 27 minuter. Williams har dessutom fler rymdpromenader planerade innan hon ska åka hem till jorden. Det rapporterar CNN.

Hennes kollega Michael Lopez-Alegria förväntas innan månaden är klart sätta nytt amerikanskt rekord i rymdpromenader. Det gamla rekordet som innehas av Jerry Ross ligger på 58 timmar på nio promenader.

Han har dock en bit kvar till världrekordet för herrar – 77 1/2 timme av ryske kosmonauten Anatoly Solovyov.

Olof Jönsson

ARTIKELN HANDLAR OM