Charterresor till rymden - om tre år

Snart ska den första flighten lyfta mot stjärnorna

NYHETER

Den brittiska flygkoncernen Virgin siktar bokstavligen mot stjärnorna. Om tre år lyfter den första flighten med rymdflygbolaget Virgin Galactic, tillkännagav Virgin-chefen Richard Branson i London på måndagen.

– Inom fem år kommer Virgin Galactic att ha gjort 3000 människor till astronauter, sade Branson och tillade att det ska byggas avfyrningsplatser för turistraketerna ”i ett antal länder”.

De första biljetterna väntas få nu insomnade Concorde att framstå som rena folknöjet – 115000 pund (1,5 miljoner kronor) ska det kosta, även om Branson betonade att pengarna ska plöjas ned i bolaget så att priserna snabbt ska kunna sänkas.

Men då lär man inte ens få mat ombord. Galactic-flygningarna ska vara i två timmar, en snabb sväng ut i den tyngdlösa rymden och glidflygning tillbaka till Moder Jord.

Rymdhotell

Kanske i försök att få igång biljettförsäljningen meddelade Branson att en av de fem platserna på invigningsflygningen 2007 redan är bokad – av honom själv. Som den mångsysslare han är aviserade han också redan nu att det bara är en tidsfråga innan Virgin bygger sitt första charterhotell i rymden.

Flygkonceptet baseras på Spaceship One, som med en provflygning ovan Mojaveöknen i Kalifornien i juni blev världens första privatfinansierade rymdfarkost. Spaceship One liftar på en större raket upp till 15 kilometers höjd. Där tänds de egna raketmotorerna, som skjuter upp farkosten utanför atmosfären.

Virgin har slutit ett inledande avtal värderat till 14 miljoner pund (uppemot 190 miljoner kronor) med Mojave Aerospace Ventures, som äger tekniken bakom Spaceship One.

En enkel rymden?

Branson tjänade på 1970-talet sina första miljoner som skivmogul, genom att till exempel vara den ende som vågade skriva kontrakt med punkbandet Sex Pistols. Förutom på flygbolag som Virgin Express i Europa och Virgin Blue i Australien tjänar han numera sina miljarder på allt från Virgin-märkt läsk och mobiltelefoni till tågtrafik. Branson hamnade i våras sexa på Sunday Times lista över Storbritanniens rikaste.

Mest känd är han dock för sina äventyrliga hobbies, som världsomspännande ballongflygningar med bland andra svensken Per Lindstrand.

Så på måndagens presskonferens var Branson lite orolig över vad hustrun ska tycka om det nya projektet.

– Min fru tycker säkert att jag blir ännu svårare att leva med som astronaut. Hon föredrar kanske att jag köper enkel biljett...

Tidigare artiklar

Henrik Samuelsson/TT