De svetsades samman i fängelset

Novaja Gazetas reporter från förtryckets Vitryssland

1 av 4 | Foto: privat
olycksbröder Under demonstrationerna i Minsk fängslades Novaja Gazetas reporter Alexander Podrabinek, här tillsammans med sina olycksbröder från cell 21 i Okrestino-fängelset. Från vänster: Alexander Podrabinek, Edvard Glesin, Pavel Sjeremet och Oleg Kozlovskij.
NYHETER

Fredliga demonstranter misshandlades och fängslades.

Våldet som följde på det odemokratiska presidentvalet i Vitryssland i mars har upprört en hel värld.

Men i själva verket kan den hårda behandlingen av demonstranterna ha stärkt oppositionen.

Det skriver Novaja Gazetas reporter Aleksander Podrabinek, efter 15 dygn i vitryskt fängelse.

Vitrysslands president Aleksander Lukasjenko fick 83 procent av rösterna i valet den 19 mars.

I övriga världen beskrevs valet som odemokratiskt. Den beskrivningen delades också av många vitryssar och människor som rest dit från andra länder.

Men deras protester på Oktobertorget i huvudstaden Minsk slogs brutalt ned av polis och specialstyrkor.

”Sönderslagna”

Så här berättar den ryske studenten Samuel Sagatelljan i måndagens nummer av Novaja Gazeta:

”På måndagsnatten gick jag tillsammans med två vänner ut från tältlägret för att dricka te på McDonald’s. Då greps vi av specialstyrkan och fördes till en park. Där började de misshandla oss med batonger och jagade in oss i en polisskåpbil. Inne i bilen fortsatte misshandeln med batonger, knytnävar och sparkar.

?

Allas ansikten var sönderslagna och blodiga. Flera hade brutna ben i ansiktet. Hela bilen var nedblodad. Golvet var halt av blod.”

Dömdes på vaga grunder

Totalt greps nära 1 200 människor under dagarna närmast efter valet.

Bland de gripna fanns allt från studenter och lärare till statsvetare och journalister. En av dem var Aleksander Podrabinek, Novaja Gazetas utsände. På mycket vaga grunder dömdes han till 15 dagars fängelse.

Men tiden bakom murarna blev inte någon skräckupplevelse. I stället beskriver han fängelsevistelsen som en möjlighet för oppositionen att svetsa sig samman.

Planer för framtiden

– I fängelsecellerna lärde de känna varandra. Här diskuterade de läget i landet, analyserade misstag som kanske hade gjorts och gjorde upp planer för framtiden.

Det hade inte kunnat göras bättre på någon konferens, seminarium eller på någon annan plats, skriver han i Novaja Gazeta.

– För ingen annanstans blir det så tydligt hur nödvändig friheten är som i fängelset. Ingenting kan förena oppositionen bättre än när de får dela fängelsebritsar med varandra. Vad hoppades egentligen Lukasjenko på när han valde att handskas med oppositionen så här?

Fortsatte slå

Efter 15 dagar släpptes Aleksander Podrabinek ur fängelset och förvisades ur landet.

För andra gick det sämre. Demonstranter har berättat hur en av de protesterande slogs ihjäl av specialstyrkan. De fortsatte att slå trots att mannen låg ner och inte längre reagerade på slagen.

Vad som hände med tre andra demonstranter är fortfarande oklart.

– I fredstid, mitt i Europa försvann de spårlöst efter att ha deltagit i oppositionens fredliga demonstrationståg.

Läs hela artikeln

Johanna Melén