Hjälparbetaren Bulat kidnappades i Tjetjenien

Sedan i mars har över 20 människor försvunnit spårlöst

1 av 2 | Foto: Lina Boström Einarsson
Reportern Anna Politkovskaja skriver om försvinnanden i Tjetjenien.
NYHETER

Hjälparbetaren Bulat Tjilajev är spårlöst försvunnen i Tjetjenien.

På vägen mot Groznyj kidnappades han av en okänd gruppering.

Ingen har sett honom sedan dess.

Han är en av ett 20-tal som försvunnit i Tjetjenien – bara sedan i mars.

Den åttonde april sköts tre personer ihjäl i byn Sernovodsk i Tjetjenien. En av dem som sköts var Timur, lokal polisman, känd för sina hårda nypor. I bilen där Timur satt när han sköts fanns även hans bror och kusin. De dödades också.

Dagen efter hölls begravning och efter begravningen kom militären för att gripa de skyldiga. Byn omringades av inrikes- och specialstyrkor. De grep Aslan Israilov som hade kommit till byn för att hälsa på sin farfar. Han släpptes snart.

Bad om skjuts

Granne med Aslans farfar bor Bulat Tjilajev – hjälparbetare i organisationen ”Medborgarhjälp”. Efter att ha blivit frisläppt knackade Aslan på hos Bulat och bad om skjuts in till Groznyj.

Bulat ställde upp men på väg in mot huvudstaden stannades deras bil och de överbemannades av en okänd beväpnad gruppering.

Därefter finns ingen information.

– Jag har talat med alla i Tjetjenien. Jag har ringt till inrikesministeriet men där visste man ingenting, säger Svetlana Aleksejevna Gannusjkina, chef för organisationen ”Medborgarhjälp”, till tidningen Novaja Gazeta.

– Jag har talat med vicechefen för säkerhetstjänsten i Tjetjenien, men de har inga uppgifter att ge.

Uppsöker sjuka

– Alla förstår ju att Bulat inte är inblandad i någonting. Han arbetade inom vårt medicinska program. Vi uppsöker sjuka och försöker reda ut om de behöver föras till Moskva för vård. Vi delar ut mediciner. På ett år har nära fem tusen människor fått vår hjälp.

Fallet med Bulat Tjilajev är inte unikt. I det senaste numret av tidningen Novaja Gazeta redogör reportern Anna Politkovskaja för alla kända försvinnanden i den ryska delrepubliken Tjetjenien under mars och april i år. De är över 20. Här publicerar aftonbladet.se hela listan över de som den senaste tiden drabbats av det grymma våldet i krigets Tjetjenien.

Tidigare artiklar

Aftonbladet.se har inlett ett samarbete med den frispråkiga ryska tidningen Novaja Gazeta. I det senaste numret skriver tidningens mest kända profil, Tjetjenien-reportern Anna Politkovskaja, om raden av försvinnanden. Här är ett referat av hennes berättelse.

Johanna Melén