Aftonbladet.se träffade ”Putin”

Valerij Vasiljevitj, 44, är presidentens dubbelgångare

1 av 3 | Foto: Johanna Melén
”Lenin” hälsar på ”Putin” på gatan i Moskva.
NYHETER

Jobb: Arbetar som presidentens dubbelgångare på Manezjtorget, en bit från Röda torget i Moskva.

Viktigaste framtidsfrågan för Ryssland: Att livet i Ryssland ska vara bra, att inga fattiga människor ska finnas, att folket inte lider, utan lever bra. Sedan är det viktigt att jordbruket fungerar bra, det är en viktig fråga för mig. Jag önskar alla lycka, hälsa och fred.

Hur är det nu då?

– Allt kan inte bli bra på en gång, men undan för undan blir allt bättre, allt blir bättre och bättre i Ryssland. Det ryska folket är mycket uthålligt och tror på sig själv. Det säger jag som presidentens dubbelgångare. Presidenten anstränger sig av alla krafter för att allt ska bli bra i Ryssland. Och jag, som bilden av presidenten, försöker berätta för de som kommer hit och fotograferar mig att allt kommer att bli bra i Ryssland, att vi vill leva bättre, lyckligare, och att alla människors önskningar ska gå i uppfyllelse.

Viktigaste frågan för dig:

– För mig personligen?

– Ja.

– Jag har ju också familj och jag vill att mina barn, precis som presidentens, blir lyckliga. Jag har precis som han två döttrar. Men det allra viktigaste är att det är fred i världen, och att rubeln är stark och att vi inte sneglar på väst och tänker vad bra de har det utan att människor uppfattar att vi inte har det sämre i Ryssland, utan tvärtom bättre.

Hur fick du jobbet som presidentens dubbelgångare?

– En bekant tog med mig hit och så fick de andra dubbelgångarna (här finns även tsar Nikolaj II, Marx, Lenin, Gorbatjov och Jeltsin) syn på mig och sa att ”du är ju lik en känd person”.

Trivs du med jobbet?

– Ja, det är lite som att vara artist. Vi gläder turister och det är bra för Ryssland.

Sedan fortsätter presidentens dubbelgångare sitt mantra om fred i världen, att fler ska ägna sig åt idrott, att vi ska bygga hus och vägar och utveckla jordbruket. Till slut avbryts han av Lenin som kommer fram i sin svarta keps, mörka rock och med cigaretten dinglande i mungipan.

Läs mer

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM