Fakta: Så här styrs press, radio och TV i Ryssland

Aftonbladet.se kartlägger de viktigaste ryska medierna

NYHETER

De senaste åren har det fria ordet i Ryssland satts på allt hårdare prov.

De rikstäckande tv-kanalerna är helt eller delvis under statlig kontroll och den fria pressen har blivit alltmer intressant för rika affärsmän.

I somras köpte Michail Gorbatjov tillsammans med affärsmannen Alexander Lebedev nära hälften av aktierna i aftonbladet.se:s samarbetspartner Novaja Gazeta.

De nya delägarna har sagt att det inte ska påverka tidningens innehåll, men oron finns där.

Så här styrs några av de största ryska medieaktörerna i dag.

TV Nyhetssändningarna på tv är den viktigaste informationskällan för 85 procent av ryssarna. Alla rikstäckande kanaler är i dag helt eller delvis statligt ägda.

NTV: Under 1990-talet var kanalen känd för sin orädda och kritiska rapportering men tvingades att ändra inriktning när halvstatliga Gazprom tog över ägandet.

Kanal 1 (ORT): Kan ses i hela Ryssland och i stora delar av före detta Sovjetunionen. Är i dag till största delen statsägd.

Kanal 2 (Rossija): Drivs av ett helstatligt bolag.

Ren-TV: Sågs fram till för ett år sedan som en av få oberoende tv-kanalerna i Ryssland. Men i september 2005 köpte oljebolaget Surgutneftegaz 35 procent av aktierna. När kanalens frispråkiga programledare Olga Romanova stängdes av från sitt arbete hävdade Michail Gorbatjov att Ryssland hade förlorat den sista TV-kanal som hade lyckats bevara "lite oberoende och objektivitet".

Radio Det finns en lång rad radiostationer i antingen statlig eller privat regi.

Radio Rossii: Statsägd rikstäckande radiostation.

Echo Moskvy: Frispråkig privatägd radiostation.

Russkoje radio: Privatägd, musikbaserad radiokanal.

Tidningar Den ryska lagstiftningen garanterar tryckfrihet. Ändå är det i dag svårt att driva en oberoende tidning. Dålig ekonomi gör att många tvingas vända sig till rika affärsmän. Förtalsprocesser med höga skadeståndskrav som följd har också avskräckt många tidningar från att kritiskt granska makthavarna.

Izvestija: Ägs sedan 2005 av halvstatliga Gazprom.

Nezavisimaja gazeta: Privatägd dagstidning.

Kommersant: Inflytelserik affärstidning som hösten 2006 köptes av affärsmannen Alisjer Usmanov, generaldirektör för ett av dotterbolagen till halvstatliga Gazprom.

Komsomolskaja Pravda: Dagstidning som kontrolleras av affärsmannen Vladimir Potanin.

Moskovskij Komsomolets: Populär dagstidning som kontrolleras av Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov.

Novaja Gazeta: Frispråkig tidning som kommer ut två gånger per vecka. Tidningens mest kända reporter är Anna Politkovskaja. Sommaren 2006 köpte Michail Gorbatjov och affärsmannen Aleksander Lebedev 49 procent av tidningens aktier. Våren 2006 inledde aftonbladet.se ett unikt samarbete med tidningen.

Johanna Melén, källa: Utrikespolitiska institutet , BBC