Bankchefen sköts ner på öppen gata

Ryssland skakas av mordet på centralbankens näst högste chef

NYHETER

Vice centralbankschefen Andrej Kozlov sköts brutalt till döds på öppen gata i Moskva.

Ingen har gripits för dådet men Novaja Gazetas reporter Julia Latynina skyller en svag rysk statsmakt för att mordet kunde ske.

Foto: AP
Andrej Kozlov sköts ner på väg från fotbollsmatchen.

Vid halv tio-tiden på kvällen den 13 september lämnade Andrej Kozlov och hans chaufför idrottsarenan Spartak i Moskva.

På väg till parkeringen dök två personer upp. Efter en kort ordväxling hördes fyra skott. Kozlovs chaufför avled omedelbart. Andrej Kozlov själv dog på sjukhuset tidigt på morgonen dagen efter.

Nu skakas Ryssland av mordet på toppchefen för landets centralbank.

Förövarna är ännu inte gripna och ett tydligt motiv saknas.

En teori är att Kozlov mördades på grund av sina hårda tag mot oseriösa banker i Ryssland som sysslar med att tvätta pengar.

Besvikna sparare

Enligt Novaja Gazetas reporter Julia Latynina handlar det inte om ett mord organiserat inifrån den ekonomiska världen där Andrej Kozlov verkade.

Hon tror snarare att förövarna finns bland besvikna sparare ”som har suttit och gråtit över en flaska vodka med sin ’beskyddare’, som har tre års skola och tio års fängelse bakom sig”, skriver hon i Novaja Gazeta den 18 september.

Mordet på vice centralbankschefen är bara ett i raden av blodiga våldsdåd som skett på öppen gata i Ryssland.

I oktober förra året sköts den tidigare bankchefen Alexander Slesarev ner tillsammans med sin hustru och sina barn i Moskva. Men den senaste dödsskjutningen är den första på länge som drabbat en så högt uppsatt person som Kozlov.

”En hjälplös regering”

Att dåden kan ske skyller Latynina den svaga statsledningen för.

”Tråkigt nog hade Kozlovs mördare förstånd nog att inse att det inte finns någon stat i Ryssland. Det som finns är en lodrät maktstruktur, det vill säga en Duma utan röst, en lydig television och en hjälplös regering”, skriver Latynina i Novaja Gazeta den 18 september.

Hon fortsätter: ”För att kunna bekämpa brottsligheten måste det finnas en rättsbevarande struktur som fungerar”.

Modig person

Latynina får knappast medhåll av den ryska regeringen som reagerade starkt på mordet. Premiärminister Michail Fradkov har beordrat att alla resurser ska sättas in för att få fast de skyldiga.

– Kozlov var en mycket modig och ärlig person som stod i spetsen för en hård kamp mot ekobrottslingar, sa finansminister Aleksej Kudrin till nnyhetsbyrån Interfax.

Johanna Melén