”OS-medaljörerna lurades av olympiska kommittén”

Sju månader efter Turin har de utlovade pengarna inte synts till

Foto: Novaja Gazeta
Ryska OS-landslaget
NYHETER

Sju månader efter vinter-OS i Turin väntar de ryska medaljörerna fortfarande på de utlovade pengarna från landets olympiska kommitté.

– Det är inte första gången som våra idrottare känner sig lurade, säger Irina Rodnina, trefaldig olympisk mästarinna i konståkning, till tidningen Novaja Gazeta.

Samtidigt hävdar ryska olympiska kommittén att löftet om prispengarna aldrig getts.

Med sina åtta guld, sex silver och åtta brons hamnade Ryssland på en fjärde plats i medaljligan efter vinter-OS i Turin 2006.

Idrottsmännen och kvinnorna hade satsat allt för att vinna äran åt landet. Rodelåkaren Albert Demtjenko sålde sin bil för att få råd att träna inför OS. Han kom hem från Turin med en silvermedalj. Skridskoåkaren Svetlana Zjurova med en lön på motsvarande drygt 700 kronor fick ta ekonomisk hjälp av den sjufaldiga OS-medaljören Lidija Skoblikova. Hon kom hem med en guldmedalj – och hopp om en betydligt ljusare framtid.

Inför OS utlovade den ryska olympiska kommittén bonuspengar för miljontals kronor till medaljörerna. En guldmedalj värdesattes till över 300 000 kronor. Men sju månader efter OS har ingen sett skymten av pengarna, skriver Novaja Gazeta.

Inte första gången

– Tyvärr är det inte första gången som våra idrottare känner sig lurade, säger den före detta konståkerskan Irina Rodnina, till tidningen.

– Antingen beror det på problem hos förbundet, på banken eller någon annanstans. I det här fallet verkar det till allas förvåning som om förbundsorganen faktiskt uppfyllt sina åtaganden. Pengarna som inte har betalats ut är de som utlovades av den olympiska kommittén.

Och nu hävdar samma kommitté att allt rör sig om ett missförstånd. I oktober 2005 blev det känt att kommitténs chef Leonid Tjagatjov skrivit under ett miljonkontrakt tillsammans med bolaget Fedkom Media som skulle garantera de ryska idrottarna stora pengar om de återvände hem med medaljer. Senare kom det fram att kontraktet aldrig undertecknades och nu är det oklart vad som faktiskt gäller och vem som har sagt vad.

Inte lottlösa

Klart är att de ryska OS-deltagarna tänker driva frågan vidare. Nyligen bildade de ett eget fackförbund. Problemet är bara att den skiljedomstol som idrottarna hänvisas till för att lösa tvisten ingår i den olympiska kommitténs organisation. Irina Rodnina menar därför att domstolens opartiskhet måste ifrågasättas.

Hur det än blir med den omtvistade ersättningen från olympiska kommittén står de ryska medaljörerna inte helt lottlösa. Efter hemkomsten från Turin fick alla, efter ett löfte från president Putin, varsin bil. Även lokala myndigheter och affärsmän belönade medaljörerna med pengar och flera av dem fick även nya lägenheter.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM