Fyra års fängelse för Andrejs plågoande

Domen har fallit i uppmärksammat mål inom ryska armén

Foto: AP
Aleksander Sivjakov dömdes till fyra års fängelse för misshandeln.
NYHETER

Fyra års fängelse.

Det blev domen för den huvudåtalade i fallet med den misshandlade soldaten Andrej Sytjev, 19.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Ryssland och satt fokus på den utbredda pennalismen inom ryska armén.

Foto: AP
Andrej Sytjev vårdas fortfarande på sjukhus.

Nyårsnatten på pansarkrigsskolan i staden Tjeljabinsk förvandlades till en mardröm för värnpliktige Andrej Sytjev. Berusade soldater misshandlade honom så svårt att läkare till slut tvingades amputera hans ben, könsorgan och delar av fingrarna.

När domen föll den 26 augusti i garnisonsdomstolen i Tjeljabinsk befann han sig fortfarande på sjukhus i Moskva.

Fyra års fängelse

Den huvudåtalade, sergeant Aleksander Sivjakov dömdes till fyra års fängelse. De två medåtalade, Pavel Kuzmenko och Gennadij Bilimovitj dömdes villkorligt till ett år och sex månader vardera, rapporterar radiostationen Echo Moskvy.

Den misshandlade Andrej Sytjev kommer att överklaga domen. Både hans föräldrar och en företrädare för organisationen Soldatmödrarna anser att hans plågoandar straffades för milt.

Brister i utredningen

Rättegången har varit turbulent. Vittnen till händelsen har ändrat sina uppgifter och hävdat att de i de första förhören utsattes för påtryckningar från åklagaren. Men även Andrej Sytjevs familj har pekat på brister i utredningen. Hans syster har berättat hur Andrejs mamma blev erbjuden 100 000 dollar för att få sonen att ta tillbaka sin berättelse om det som hände. Han skulle istället säga att hans nuvarande hälsotillstånd beror på sjukdom, inte på misshandeln.

Fallet med värnpliktige Andrej Sytjev har fått stor uppmärksamhet i Ryssland. Efter händelsen krävde president Putin att villkoren för landets värnpliktiga skulle förbättras.

Tidigare artiklar

Johanna Melén