Skulle handla mat - knivhöggs till döds

Sankt Petersburg skakas av ännu ett rasistdåd

Foto: Novaja Gazeta
Protesterar mot mordet på den indiske studenten.
NYHETER

Studenten Singch knivhöggs till döds på väg hem från mataffären.

Han blev det senaste offret för främlingsfientligheten i ryska Sankt Petersburg.

På kvällen den 24 september lämnade den indiska medicinstudenten Singch Nitesj Kumara studenthemmet i centrala Sankt Petersburg för att handla mat. Han kom aldrig tillbaka. På vägen hem från affären stoppades han av fyra ynglingar som drog in Singch i ett oupplyst prång där de högg honom med kniv. Singch avled i ambulansen på väg till sjukhuset, skriver Novaja Gazeta.

Tisdagen därpå samlades nära hundra personer utanför åklagarkammaren i Sankt Petersburg för att protestera mot det senaste exemplet på rasistiskt våld i Rysslands andra stad.

Stort problem

Den dödade studentens kamrater är övertygade om att attacken inte var någon tillfällighet. Mönstret gick igen från den 19 april då en annan indisk medicinstudent överfölls och knivskars svårt. Efter den händelsen placerades en vakt utanför studenthemmet, men han stannade bara några dagar.

Rasismen är ett stort problem i Ryssland och drabbar inte minst utländska studenter.

I början av april sköts en afrikansk student till döds utanför en nattklubb i S:t Petersburg. Mordvapnet var prytt med en svastika.

Myndigheternas slapphet

I december förra året demonstrerade afrikanska studenter i samma stad mot myndigheternas slapphet i kampen mot rasismen. Då hade en kamerunsk student just dödats.

Det senaste knivmordet i Sankt Petersburg sammanfaller med rättegången mot de personer som misstänks för att ha mördat den vietnamesiske studenten Vu An Tuan i oktober 2004. Han dödades med 40 knivhugg.

Läs mer

Johanna Melén