”Korruptionen lika stor som statens budget”

Ryska tjänstemän mutas för biljoner

NYHETER

240 miljarder dollar.

Så mycket pengar går ner i korrumperade ryska fickor varje år.

Korruptionen i landet beräknas omsätta lika mycket pengar som hela statsbudgeten.

Nu tar riksåklagaren i med hårdhandskarna mot mutbara tjänstemän och politiker.

I Krasnodar vid Svarta havet anklagas chefen för det lokala finansministeriet för att ha tagit emot mutor värda drygt 1,7 miljoner kronor. I Kalugaområdet har en hel grupp skatteinspektörer dömts för att ha tagit emot mutor från aktieägare. Chefen för jaktinspektionen i Altaj, Sibirien, extraknäckte som både vd och aktieägare i en jägarorganisation.

Listan över tjänstemän som tagit emot mutor eller som själva haft intressen i de organ de är satta att granska kan göras lång.

600 brottsutredningar

Aleksander Buksman, Rysslands förste vice riksåklagare säger till tidningen Rossijskaja gazeta att man sedan i somras har upptäckt 47 000 brott mot lagen om offentliga tjänstemäns arbete. 600 brottsutredningar har inletts och disciplinära eller administrativa åtgärder har riktats mot 2 700 tjänstemän. De senaste två åren har 16 åklagare avslöjats som korrupta.

Som statsbudgeten

Buksman hänvisar till experter som menar att korruptionen i landet varje år omsätter drygt 1,7 biljoner kronor (240 miljarder dollar) - lika mycket som hela statsbudgeten.

– Mutorna når till sådana nivåer att en ”genomsnittlig” korrupt tjänsteman skulle kunna köpa sig en lägenhet på 200 kvadratmeter, varje år, säger Aleksander Buksman.

Enligt Rossijskaja gazeta är korruptionen i Ryssland ungefär lika omfattande som i Albanien, Nigeria och Sierra Leone.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM