”Tortyren är utbredd och systematisk”

Human Rights Watch i rapport från Tjetjenien

NYHETER

Fångar torteras systematiskt i Tjetjenien.

Den grymma behandlingen sker med stöd av premiärminister Ramzan Kadyrov.

Förövarna riskerar inga straff.

Människorättsorganisationen Human Rights Watchs senaste rapport från den ryska delrepubliken är en skrämmande läsning.

El-chocker, slag med kängor, käppar, vattenfyllda flaskor och gummibatonger är några metoder som tjetjenska fångar vittnar om. En del berätttar om hur de har blivit brända, andra vittnar om psykisk tortyr som innebär hot om våldtäkt eller avrättning.

– Tortyr i såväl officiella som hemliga fängelser är spridd och systematisk i Tjetjenien, skriver människorättsorganisationen Human Rights Watch i en rapport publicerad den 13 november.

– Om du fängslas i Tjetjenien ställs du inför en verklig och omedelbar risk för tortyr, säger Holly Cartner, chef för organisationens Europa- och Centralasienavdelning, i ett pressmeddelande.

– Och chansen att dina torterare ska ställas till svars är liten.

Tillfångatagit och torterat

Human Rights Watch genomförde sin granskning i april och september i år. Sammanlagt har de kunnat dokumentera 82 fall där premiärminister Ramzan Kadyrovs militära styrkor tillfångatagit och torterat människor. Tortyren har bland annat ägt rum i byggnader som ägs eller används av lokala befälhavare, lojala till Kadyrov.

Enligt Human Rights Watch används tortyren för att få fram information om rebellstyrkor i Tjetjenien. Vissa av de gripna släpps fria, andra tvingas att ansluta sig till Kadyrovs styrkor. Gisslantagningar och misshandel av de anklagades släktingar är också vanligt. Tortyr ska även ha förekommit i fängelser som tillhör ryska inrikesministeriet.

Medicinskt dokumenterad

Att få upprättelse är i stort sett omöjligt. Åklagare vägrar att ta upp tortyrfallen och domstolar tror inte på uppgifter om tortyr - inte ens när misshandeln är medicinskt dokumenterad. Human Rights Watch påpekar också hur svårt det är för utomstående organisationer att få tillträde till Tjetjenien. I oktober i år nekades en FN-observatör inresa i delrepubliken för att träffa och samtala med fångar i enrum.

Human Rights Watch uppmanar nu FN och EU att kräva av Ryssland att sätta stopp för tortyren, straffa de skyldiga och se till så att det inte händer i framtiden. Ett bra tillfälle är den 24 november då ett officiellt möte mellan EU och Ryssland ska äga rum.

Tidigare artiklar

Johanna Melén