SMS - nytt vapen mot farlig vodka

Systemet ska rädda ryssar undan den utbredda alkoholdöden

NYHETER

I Ryssland planeras ett nytt vapen mot olaglig och farlig vodka - SMS.

– Vi ger människor möjlighet att med hjälp av mobiltelefonen ta reda på vad de dricker, säger Sergej Sludnjakov på företaget ”Moskva-kvalitet”, till tidningen MK.

Den senaste tiden har hundratals ryssar dött på grund av dålig sprit.

Foto: Reuters
Kapsyler och etiketter från olagliga vodkaflaskor ligger hos polisen i ryska Pskov.

Det har liknats vid en epidemi. Under hösten har område efter område i Ryssland drabbats av extremt många alkoholförgiftningar där människor insjuknat och i värsta fall avlidit på grund av dålig alkohol.

På flera håll har undantagstillstånd införts och brottsutredningar inletts.

Från flera håll höjs röster för ett statligt monopol på alkoholdrycker för att öka kontrollen av den sprit som säljs i landet.

Nu lanseras en mindre konventionell metod - varningar per SMS.

Varans streckkod

Tanken är att den som köper en flaska vodka eller vin och som vill vara helt säker på innehållet skickar ett SMS med varans streckkod till kontrollorganisationen. Är allt som det ska får man ett positivt svar. Saknas koden bland de officiellt kända utfärdas en varning.

– 30 - 40 procent av vin- och vodkaproduktionen i Ryssland är falsifikat, säger Sergej Sludnjakov, chef för det statliga företaget ”Moskva-kvalitet”, till tidningen MK.

Med hjälp av telefonen

– Men kontrollorganen har ingen möjlighet att kontrollera kvaliteten hos alla varor som står i butikshyllorna. Utan hjälp av användarna själva klarar man inte det här. Så därför ger vi människor möjligheten att med hjälp av mobiltelefonen ta reda på vad de dricker, säger Sludnjakov.

Exakt hur systemet ska fungera är inte klart och det kommer tidigast att tas i bruk någon gång under 2007.

Tidningen MK är dock tveksam till hur effektivt systemet skulle vara. För chansen att de ryska alkoholister som främst drabbats av den dåliga spriten skulle lägga pengar på att skicka SMS är nog ganska liten, om de överhuvudtaget äger en mobiltelefon.

Läs mer

Johanna Melén