Läget sämre för ryska ex-spionen

Motstridiga uppgifter om varför han insjuknat

1 av 2 | Foto: ap
Den avhoppade ryska spionen Aleksander Litvinenko höll på med en egen utredning av mordet på journalisten Anna Politkovskaja, men förgiftades. Nu pekar en tidigare KGB-chef ut den ryska säkerhetstjänsten och president Putin som ansvariga för mordförsöket.
NYHETER

Läget för den före detta ryska spionen Aleksander Litvinenko har försämrats.

Men det är inte längre helt klart att han faktiskt förgiftats.

Från Kreml fortsätter man att tillbakavisa alla uppgifter om inblandning.

Läget för den misstänkt förgiftade ex-spionen Aleksander Litvinenko är fortsatt kritiskt. Men uppgifterna om vad som orsakat hans tillstånd går isär och det är inte längre helt säkert att han faktiskt förgiftats, uppger Sky News.

Samtidigt utesluter inte läkarna att det är tungmetallen tallium som av okänd anledning hamnat i Litvinenkos kropp.

Aleksander Litvinenko insjuknade den 1 november efter ett möte på en sushirestaurang i London. Den före detta medarbetaren i den ryska underrättelsetjänsten drev en egen utredning om mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja. Den 1 november hade han stämt träff med en italiensk man som hade uppgifter om vem som kan ha mördat Politkovskaja. Den första versionen sa att Litvinenko förgiftades under mötet med italienaren. Men andra versioner finns.

Kreml och Putin

Brittiska The Times har talat med den fd KGB-chefen Oleg Gordijevskij som hävdar att Litvinenko förgiftades redan före mötet med italienaren. Bakom mordförsöket ska Kreml och därmed Rysslands president Vladimir Putin ligga.

– Självklart är det godkänt av staten. Han var en sådan tydlig fiende. Bara KGB är kapabel till detta, säger Gordijevksij till The Times och använder säkerhetstjänsten FSB:s tidigare namn KGB.

Gordijevskij drar paralleller till en händelse 2004 då Anna Politkovskaja själv utsattes för ett förgiftningsförsök. Hon överlevde, ingen skyldig har gripits men många anser att FSB hade ett finger med i spelet.

Oleg Gordijevskij namnger ingen men han pekar ut en bestämd person som skyldig till mordförsöket i London i november.

Dök upp i London

Enligt Gordijevskij handlar det om en person som till nyligen suttit fängslad i Moskva. Han släpptes plötsligt ur fängelset och dök därefter upp i London som affärsman. Gordijevskij hävdar att den okände mannen stämde träff med Litvinenko på ett hotell i London där han la gift i Litvinenkos te.

– KGB har rekryterat agenter ur fängelser och läger sedan 1930-talet. Det är så de arbetar, säger Gordijevskij till The Times.

Italienaren som först pekades ut som misstänkt har nu gått under jorden. Men enligt ryska tidningen MK gav han Litvinenko fyra maskinskrivna sidor med information om mordet på Anna Politkovskaja. Enligt Litvinenko själv ska där finnas namngivna personer knutna till den ryska säkerhetstjänsten FSB. Tidningen Kommersant skriver hur brittisk polis nu dagligen håller förhör med Litvinenko på sjukhuset.

Klarade sig oskadd

Aleksander Litvinenko fick politisk asyl i Storbritannien 2001. Han är en skarp kritiker av president Vladimir Putin. I maj 2005 utsattes han för första gången för ett mordförsök då någon placerade en barnvagn med bensinbomber utanför hans hem i London. Den gången klarade han sig oskadd.

Samtidigt är det många som förkastar tankarna på att Kreml, Putin och FSB skulle ha något med den nu aktuella händelsen att göra. Enligt ryska parlamentsledamöter och medarbetare inom säkerhetstjänsten som Kommersant har talat med är Litvinenko en ”föredetting” som saknar betydelse.

Från Kreml har man hela tiden talat om anklagelserna som rent nonsens.

Tidigare artiklar

De ogillas också av Kreml

Johanna Melén