”Systemet med fria val är avskaffat i Ryssland”

Protestaktion i Moskva mot demokratiska brister

NYHETER

Flera nya lagar har den senaste tiden försämrat läget för landets oppositionella partier.

Med ett år kvar till parlamentsvalet höjs röster i Ryssland mot den bristande demokratin.

Här publicerar vi Novaja Gazetas artikel från en stor protestaktion i Moskva.

Allt började som vanligt över en kopp kaffe. En vecka innan aktionen skulle äga rum träffades Masja Gajdar och jag på ett kafé för att prata om ”det som är på väg att hända”. Dagen innan hade Duman tagit beslut om en ändring som innebär att den lägsta tröskeln för valdeltagandet avskaffas och att det blir förbjudet att kritisera partiprogrammet och kandidaterna, att ”skapa en negativ bild” av sin opponent.

”Nu har vi kommit dit”, säger jag. Först avskaffades enmandatsvalkretsarna, sedan guvernörsvalen, vilket alla förlorar på, och nu ska det inte finns någon tröskel. Man får inte ens lov att föra fram kritik.

”Jasjin”, säger Gajdar och smuttar på sin espresso. ”Jag tror det är dags att sätta ner foten. Det som behövs är en verkligt radikal aktion”.

Tredagars snabbkurs

Under de följande dygnen utarbetades en plan för hur aktionen skulle gå till. Några alpinister vi kände ställde upp med en tredagars snabbkurs, varje kväll åkte vi till en träningsbas och klättrade pliktmedvetet nedför ett femton meter högt torn. Vi övade på tekniken att veckla ut den enorma banderoll som vi skulle hänga upp över Moskvafloden, mittemot Kreml, tills vi kunde göra det utan att tänka. Vi funderade in i minsta detalj ut hur vi skulle locka dit journalister och aktivister utan att information läckte ut. Vi hade sedan tidig morgon en scout från ”Jabloko” (ett liberalt parti, reds. anm.) på plats där aktionen skulle äga rum, som rapporterade varje halvtimme om huruvida milisen hade anlänt.

Fäste säkerhetslinor

Prick klockan tolv klev vi ur bilen på Bolsjoj kamennij most och med våra vänners hjälp fäste vi lugnt säkerhetslinorna i en lyktstolpe. Fem minuter senare firade vi oss ner mot Moskvafloden och hängde alltså trettio meter upp i luften. Innan den enorma banderollen med slagorden »Ge folket de fria valen tillbaka, era kräk!« var på plats hade det gått ännu en kvart.

På Sofijskaja naberezjnaja hade journalisterna och ett trettiotal av våra sympatisörer från Jabloko och rörelsen ”DA!” samlats. Jag höll hårdare i repen och tände en eld.

Jablokoanhängarna på stranden gjorde likadant. ”Ett Ryssland utan Putin” ljöd det över Moskvafloden.

Räddningstjänsten tillkallades

Milisstyrkorna kom till slut. Enligt ögonvittnen gick en mustaschprydd major raka vägen fram till lyktstolpen och började lossa säkerhetslinorna. ”Vad sysslar du med? De faller ju!” skrek journalisterna till honom. Majoren funderade ett par minuter och kom tydligen fram till att journalisterna trots allt hade rätt och avstod från sitt tilltag.

”Kan du simma?« frågade en söt flicka i uniform som lutade sig över broräcket.

”Och varför undrar du det?«” svarade jag. Flickan gav upp.

Räddningstjänsten tillkallades. Under de fyrtio minuter som gick innan de anlände till platsen bytte jag och Gajdar roller med åskådarna på stranden. De hade tittat på medan vi hängde upp banderollen, och nu var det vi som såg på hur milisen började jaga dem. En löjtnant drev ihop en grupp aktivister, slet tag ärmen på någon och knuffade in några journalister, däribland Novaja gazetas Ilja Vasiunin i en bil. Men två och en halv timme senare var alla frisläppta utan åtalspunkter.

Samtal utan advokat

Räddningstjänsten anlände och drog upp oss på bron. ”Ni har fått upp banderollen snett”, flinade en av dem. ”Vi hade inte så lång tid på oss att öva”, svarade jag. ”Du ska se att det blir bättre nästa gång”, sade han och överlämnade oss till milisens medarbetare.

De närmaste fem timmarna tillbringade vi på polisstationen. Vi hade en lång kö av ”besökare” som ville träffa oss. Först kom kriminalpolisen, som var intresserad av våra politiska anspråk. Sedan kom några biffiga grabbar från RUBOP som skämtade och fotograferade oss med sina mobiltelefoner. Nästa som kom var en inställsam man från FSB, som på en lång stund inte presenterade sig och som försökte övertala oss att ha ett samtal med honom utan advokat närvarande.

Det tackade vi nej till och i stället för samtal höll vår försvarare Vadim Prochorov en lång monolog om hur illa specialstyrkorna hade hanterat de fascistiska grupperingarna. Anatolij Sjirjaev, löjtnant vid FSB, lyssnade uppmärksamt på advokaten och försvann sedan med oförrättat ärende.

Hamnade i rätten

Sist kom en överste från Inrikesdepartementet och hälsade på. Han erbjöd mig och Masja att vara med i en ”rutinmässig” fotografering som skulle arkiveras hos milisen. Vi avböjde, vilket gjorde översten mycket upprörd.

Framemot kvällen hamnade vi i rätten, men vi ställdes inte till svars, utan förhandlingarna blev uppskjutna en vecka och man släppte ut oss.

Aktionen blev lyckad, men jag skulle vilja poängtera två saker.

För det första kan vi konstatera att systemet med fria val är avskaffat i Ryssland. När det gäller detta behöver man inte längre göra sig några illusioner. Ett syfte med vår aktion var att uppmana oppositionen till bojkott av det så kallade parlamentsvalet år 2007.

Att delta i valet kan bli aktuellt endast efter en kraftig liberalisering av vallagstiftningen.

Genomförde liknande aktion

För det andra. Förra våren genomförde två aktivister från nationalbolsjevikiska partiet en liknande aktion. De hängde ett plakat på hotell Rossija med uppmaningen ”Avgå självmant Putin”. Nationalbolsjeviken Olga Kudrina dömdes till tre och ett halvt års fängelse och hennes kompanjon fick samma dom, men dock villkorligt.

Jag och Masja Gajdar borde med det underlag som finns på oss, få högst 1000 rubel i böter. Jurister kallar detta för ”selektiv rättsutövning”. Det innebär att beslut om påföljd inte fattas i domstol utan i någon del av presidentens administration.

När jag och Gajdar har fått beslutet om böter i vår hand, tänker vi vända oss till domstolen för att få alpinisternas och tillika nationalbolsjevikernas skandalösa, för att inte säga rättsvidriga dom upphävd.

Ilja Jasjin , Översättning: Lina Björkegren