Dödshot mot ryska tidningen Novaja Gazeta

Ska ha kopplingar till utredningen av mordet på Anna Politkovskaja

NYHETER

Två anställda vid den regimkritiska ryska tidningen Novaja Gazeta har hotats till livet.

Hoten ska ha samband med bland annat en artikel om utredningen av mordet på journalisten Anna Politkovskaja.

– Det pågår en utredning nu, säger Roman Sjlejnov på Novaja Gazeta till aftonbladet.se.

Det har snart gått en månad sedan tidningens världskända reporter Anna Politkovskaja sköts till döds i trapphuset till sin bostad i Moskva av en okänd gärningsman.

Mordet kopplades redan från början samman med hennes kritiska och avslöjande rapportering om bland annat situationen i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Hotats till livet

Nu har även två av hennes kollegor hotats till livet.

Enligt Novaja Gazeta uttalades hoten i fredags, den 24 november.

I ett fall ska det ha att göra med en artikel om situationen i norra Kaukasus. Det andra hotet sätts samman med den utredning tidningen själv driver om mordet på kollegan Anna Politkovskaja.

– Jag vet inte så mycket mer än så. Det pågår en utredning nu och vi har bestämt att inte kommentera det här vidare, säger Roman Sjlejnov, chef för tidningens grävredaktion till aftonbladet.se.

Enligt Sjlejnov är det inte känt från vem eller vilka hoten kommer, men de tas på största allvar. I ett sms har hemadressen till en av de hotade personerna angetts.

Utredde mordet

Under hösten har världens blickar riktats mot Ryssland efter flera uppmärksammade dödsfall. I förra veckan avled Aleksander Litvinenko, en tidigare medarbetare vid den ryska säkerhetstjänsten, på ett sjukhus i London. Han hade förgiftats med det radioaktiva ämnet Polonium 210. Även han ska ha utrett mordet på Anna Politkovskaja.

Aftonbladet.se driver sedan i våras ett samarbete med hennes tidning Novaja Gazeta och publicerar varje vecka artiklar därifrån.

Johanna Melén