Litvinenkos änka vädjar till president Putin om hjälp

”Jag får inte ro förrän de skyldiga står inför rätta”

NYHETER

Nu vädjar Alexander Litvinenkos änka till president Vladimir Putin om hjälp att lösa mordet på hennes make.

– Om Ni inte gör ert yttersta för att hjälpa de brittiska myndigheterna att hitta de skyldiga till detta fruktansvärda brott, så återstår bara för mig att anta, att Ni har något att dölja, skriver Marina Litvinenko i brevet till presidenten.

Foto: AP
Marina Litvinenko på begravningen av maken Alexander i december 2006.

Mordet på den tidigare ryske agenten Alexander Litvinenko granskas nu inte bara av Skottland Yard utan också av brittiska åklagare. Bland de huvudmisstänkta till det brutala förgiftningsmordet nämns de ryska män som mötte Litvinenko i London i samband med att han insjuknade. I december var brittisk polis i Moskva där man förhörde de misstänkta. Samtidigt har polisen, enligt tidningen Sunday Times, klagat över ryssarnas brist på samarbetsvilja för att lösa mordet.

Vädjar till presidenten

Nu vädjar Litvinenkos änka, Marina Litvinenko, i ett personligt brev till Rysslands president Vladimir Putin om hjälp att få de skyldiga inför rätta.

”Jag påminner er om era ord, när ni sa, att antagandet om att den ryska staten skulle vara delaktig i mordet på min man är 'absurt'. Jag måste få veta vem som dödade Sasja (Aleksander reds. anm.). Jag ber Er att beordra era tjänstemän att hjälpa myndigheterna i Storbritannien att få mördarna inför rätta”, skriver Marina och fortsätter:

”Jag har aldrig påstått att Ni bär ett personligt ansvar för mordet. Det jag har sagt är att om Ni inte gör ert yttersta för att hjälpa de brittiska myndigheterna att hitta de skyldiga till detta fruktansvärda brott, så återstår bara för mig att anta, att Ni har något att dölja.”

Alexander Litvinenko avled på ett sjukhus i London den 23 november förra året. Kort därefter visade obduktionsresultaten att Litvinenko hade fått i sig en stor dos av det radioaktiva ämnet polonium 210. Alexander Litvinenko fick politisk asyl i Storbritannien år 2000. Han har anklagat president Putin och den ryska staten för hemska brott.

Skyllde på tjetjener

Bland annat ansåg han att de katastrofala hussprängningarna i Moskva 1999 inte utfördes av tjetjenska terrorister utan av den ryska staten - som i sin tur skyllde dådet på tjetjener.

På sin dödsbädd anklagade han Putin för att ligga bakom förgiftningen. Litvinenko lämnade efter sig hustru och en son.

I brevet till presidenten skriver Marina Litvinenko:

”Jag har förlorat en högt älskad man och en far till mitt barn. Jag kommer inte att få ro förrän de skyldiga står inför domstolen.”

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM