Viceguvernör misstänks för journalistmord

Utförarna straffas - beställarna går fria

NYHETER

Hjärnorna bakom mordet på Novaja Gazetas reporter Igor Domnikov kan gå fria.

Det menar kollegorna på tidningen.

Trots att mordutredningen har riktat misstankar mot en inflytelserik affärsman och en viceguvernör har ingen av dem ställts inför rätta.

Foto: Novaja Gazeta
Igor Domnikov var 41 år när han mördades.

Den 12 maj år 2000 mördades Novaja Gazetas reporter Igor Domnikov. Förövarna väntade på honom i portuppgången till hans bostad i Moskva. De riktade flera slag mot hans huvud med en hammare. Igor Domnikov återfick aldrig medvetandet och avled en tid senare på sjukhuset.

I september förra året inleddes rättegången mot sammanlagt 16 personer för inblandning i mordet. De tillhör en ökänd liga, specialiserad på beställningsmord. Under rättegången har det kommit fram att de ligger bakom 22 mord, däribland det på journalisten Igor Domnikov, skriver Novaja Gazeta.

Kritisk rapportering

För de som utförde dödsmisshandeln väntar hårda straff. Men Novaja Gazeta befarar att beställarna av mordet kommer att gå fria. Enligt tidningen är de misstänkta hjärnorna bakom verket affärsmannen Pavel Sopot och den tidigare viceguvernören i ryska Lipetsk-regionen, Sergej Dorovskoj.

Motivet till mordet ska ha varit Igor Domnikovs kritiska rapportering om illegal ekonomisk verksamhet i Lipetsk med förgreningar ända upp i regionledningen där Sergej Dorovskoj hade ansvaret för finansiella frågor.

I den officiella mordutredningen finns bevis för att Dorovskoj försåg affärsmannen Sopot med det nummer av Novaja Gazeta där en av de kritiska artiklarna var publicerad. Enligt tidningen fick Sopot order om att söka upp den granskande journalisten Domnikov i Moskva för att ta med honom tillbaka till Lipetsk, cirka 50 mil sydost om Moskva, för att ”göra upp”. Pavel Sopot vände sig i sin tur till den ökända mordligan vars ledare, Eduard Tagirjanov, enligt Novaja Gazeta var hans goda vän och affärspartner.

Möttes av tystnad

Tagirjanovs män reste till Moskva och sökte upp Domnikov. När han vägrade att följa med dem till Lipetsk valde de att mörda honom på plats, utanför hemmet i Moskva.

Trots dessa uppgifter har varken Pavel Sopot eller viceguvernör Sergej Dorovskoj delgivits misstankar om brott. Sopot har kallats till rättegången mot mördarna, men bara i egenskap av vittne.

När Novaja Gazetas reporter Vjatjeslav Izmajlov nyligen reste till Lipetsk för att ställa sina frågor till Sergej Dorovskoj personligen möttes han av tystnad. Dorovskoj vägrade att prata med honom.

Tidningen har nu, tillsammans med Domnikovs änka Margarita Domnikova, vänt sig till åklagaren i Tatarstan med en formell begäran om att ta upp misstankarna mot affärsmannen Pavel Sopot i en separat utredning kring journalistmordet.

Novaja Gazeta har förlorat tre reportrar

Läs mer

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM