Han blir Rysslands näste president

Dmitrij Medvedev väntas vinna valet med klar marginal

Foto: AP Ria Novosti
Dmitrij Medvedev, Rysslands blivande president.
NYHETER

På söndag får Ryssland en ny president.

Han heter med största säkerhet Dmitrij Medvedev.

Prognoserna ger honom över 70 procent av ryssarnas röster.

Det går bra för Ryssland.

Förra året steg lönerna med 10,2 procent, pensionerna med 3,8 och andelen ryssar som lever under existensminimum minskar stadigt.

– För åtta år sedan var situationen i landet mycket svår, det känner vi alla till, sa Vladimir Putin i ett av sina sista framträdanden som president.

Men Putin tog tag i saken och åtta år senare är Ryssland ett land med självförtroende som kan hävda sig i världen.

Fick ryssarna själva bestämma kunde han gärna sitta kvar i åtta år till, men nu ska Putin avgå, och den person som han ger sitt stöd kommer ryssarna också att rösta på.

Valet på söndag handlar om ett ja till den inslagna vägen. Det finns fyra kandidater. Tre är utan chans:

Gennadij Zjuganov, 63. Ledare för kommunistpartiet, Rysslands näst största parti. Har ställt upp i flera presidentval. Framställs som den ende företrädaren för oppositionen i valet. Enligt opinionsinstitutet Vtsiom spås han få 13,5 procent av rösterna.

Vladimir Zjirinovskij, 61. Ledare för det nationalistiska, populistiska partiet Liberaldemokraterna som också är ryska parlamentets tredje största parti. Han har tidigare ställt upp i flera presidentval. Högljudd och frispråkig men har i princip alltid röstat för Putins linje i duman. Enligt opinionsinstitutet Vtsiom spås han få 11,6 procent av rösterna.

Andrej Bogdanov, 38. Ledare för det lilla partiet Rysslands demokratiska parti. Bogdanov lyckades oväntat samla ihop de två miljoner namnunderskrifter som krävs för att få ställa upp i valet. Hans parti vill att Ryssland ska gå med i EU. Vtsiom tror att han får 1,3 procent av rösterna.

Förste vice premiärminister

Den på förhand utsedde vinnaren heter Dmitrij Medvedev, 42. I dag förste vice premiärminister i den ryska regeringen. Han lanserades i december förra året som presidentkandidat av bland annat det största ryska partiet Enade Ryssland. Jurist från Leningrad och sedan länge god vän med Vladimir Putin. Opinionsinstitutet ger honom i sin prognos 73 procent av ryssarnas röster den 2 mars.

I väst är man oroad över den demokratiska utvecklingen som skett under Putins tid vid makten. Kontrollen över medierna har stärkts, oppositionella rörelser motarbetas och parlamentsvalet i december beskrevs som orättvist. Mordet på den frispråkiga journalisten Anna Politkovskaja hösten 2005 har lämnat en stor grå skugga efter sig. Fortfarande är det oklart vem som beställde mordet på henne.

Inga valdebatter

– Vår politik bör baseras på vad jag anser vara den viktigaste principen för varje modern stat som strävar efter en hög levnadsstandard. Det är förstås uppenbart att frihet är bättre än brist på frihet. Då menar jag frihet i alla dess former - personlig frihet, ekonomisk frihet, och slutligen yttrandefrihet, sa Dmitrij Medvedev när han berättade om sin framtidsvision några veckor före valet.

Men om Medvedev som president innebär någon skillnad är osäkert. Fram till valdagen kommer han inte att ställa upp i några debatter. Det behövs inte. Allt är ju bra redan som det är.

– Valkampanjen är normal. Den störs inte av debatter därför att den överväldigande majoriteten av medborgarna stöder den nuvarande politiken, inte därför att vi saknar demokrati, sa Putin när han höll sin sista presskonferens inför ryska och utländska medier.

ARTIKELN HANDLAR OM