”Mamma ville skydda oss”

I dag vittnade Anna Politkovskajas barn i rättegången om mordet på den ryska journalisten

1 av 2 | Foto: Vitalij Belousov
Ilja Politkovskij, Annas son.
NYHETER

Den ryska journalisten Anna Politkovskaja levde under ständiga hot åren innan hon mördades.

I dag vittnade Politkovskajas barn i rättegången om mordet på den världsberömda journalisten.

– Hoten pågick hela tiden, men mamma ville skydda oss från informationen, sa sonen Ilja Politkovskij.

I en intervju med aftonbladet.se ett halvår efter mordet berättade Ilja Politkovskij om oron för sin mamma, om de ständiga resorna till krigets Tjetjenien.

– Då sa hon bara att hon måste göra det här, och så var det bra med det.

Nu har det gått drygt två år sedan skotten föll i trappuppgången till Politkovskajas bostad på Lesnajagatan i Moskva.

Berättade om hoten

I dag var det sonens och dottern Veras tur att vittna i rättegången mot tre personer som misstänks för inblandning i mordet, rapporterar nyhetsbyrån Ria Novosti. De berättade om hoten, ofta knutna till mammans granskande och kritiska artiklar om brott mot de mänskliga rättigheterna, om korruption.

För Vera berättade Anna Politkovskaja om de okända människorna som ofta dök upp i huset.

– Hon sa att de inte luktade alkohol, alltså var de inte alkoholister, bara mycket underliga.

I rättssalen visades bilder från övervakningskameran i Politkovskajas hus. Mellan den 3 och 7 oktober, då mordet genomfördes, dök varje dag en och samma person upp, en man med ansiktet dolt under en keps.

Under rättegången sa Ilja Politkovskij att han aldrig tidigare sett någon av de tre män som sitter på de anklagades bänk. De tre är misstänkta för inblandning i mordet, men ingen av dem ska ha hållit i pistolen.

Mördaren går fri

Utföraren av mordet är namngedd och befinner sig utomlands. Enligt åklagarmyndigheten är det känt var mannen befinner sig. Förhandlingar om en utlämning pågår.

Den eller de som beställde mordet på journalisten är fortfarande på fri fot. Men tidigare i veckan hävdade de misstänktas advokat att det rör sig om en rysk politiker.

Mordet på Anna Politkovskaja är ett av de mest uppmärksammade i Ryssland och utomlands på senare år. Politkovskaja var känd för sin orädda och avslöjande rapportering från bland annat den oroliga republiken Tjetjenien. Hon skrev flera böcker om missförhållanden i Ryssland och fick en rad priser för sitt arbete. Bland annat Olof Palme-priset 2004.