”Valet är redan avgjort”

Ryska presidentvalet ointressant för medierna

Foto: Johanna Melén
Sergej Batjinin, chefredaktör för tidningen Vjatskij nabljudatel.
NYHETER

KIROV Kirovregionens största tidning kommer inte att bevaka presidentvalet på söndag.

Det är inte intressant.

– När det inte finns några alternativ så finns det heller inget att skriva om, säger Sergej Batjinin, chefredaktör på tidningen Vjatskij nabljudatel till aftonbladet.se.

Foto: Johanna Melén
”Censurerat”. Strax före dumavalet i december stoppades ett nummer av Vjatskij nabljudatel efter ett domstolsbeslut.

Sergej Batjinin har ont om tid. Med en dag kvar till tryckning är tempot på redaktionen uppskruvat. Vjatskij nabljudatel är en endagstidning som kommer ut på fredagar. Nu på fredag är det två dagar kvar till dagen då ryssarna ska välja en ny president. Men det är inte därför Sergej Batjinin har ont om tid. Han struntar i presidentvalet.

– I samband med val brukar vi koncentrera oss på att granska valfusk och eventuella lagbrott. Sådant finns nu också, men det är så pass marginellt att det inte ens är intressant att skriva om.

Dessutom är valresultatet redan klart. Alla vet att Putins kandidat Dmitrij Medvedev kommer att ta hem en enkel seger.

Det kräver ingen granskning. Inte heller något valfusk. Annat var det inför parlamentsvalet i december.

Då reste valarbetare från Moskva till Kirov för att få människor att rösta rätt, det vill säga på Putins parti Enade Ryssland. På arbetsplatser uppmanades anställda att stödja ett visst parti och även företag, som Batjinins tidning, utsattes för påtryckningar.

Problem med skattemyndigheten

– Tre månader före valet kom en kandidat från Enade Ryssland hit och frågade om jag ville arbeta för partiet. Om jag sa nej så kunde jag vänta mig problem med brand- och skattemyndigheten.

– Jag tror att liknande samtal fördes med många olika företagare.

Kort innan valdagen uppmanades Batjinin att ta bort en artikel ur tidningen. Den handlade om Enade Rysslands ohederliga metoder för att skaffa sig så många röster som möjligt. Batjinin sa nej, han tänkte inte stoppa pressarna.

Men pressarna stoppades ändå.

– På tryckeriet sa de att maskinen gått sönder. Fast samtidigt trycktes flera andra tidningar.

Slutligen trycktes tidningen, men numret kom aldrig ut till läsarna. Det beslagtogs efter ett domstolsbeslut och nu pågår en rättsprocess där den utpekade politikern anklagar tidningen för förtal och tidningen anklagar honom för olaglig censur.

”Korruptionen genomsyrar allt”

Batjinin säger att det regelbundet händer att någon tjänsteman eller företagare kontaktar honom och erbjuder pengar för att en viss artikel inte ska publiceras.

Själv låter han sig inte mutas. Men problemet med korruptionen är allvarligt, Rysslands allvarligaste fråga.

– Korruptionen genomsyrar allt, ekonomin, politiken, den sociala sektorn, säger Batjinin.

– Här i Kirov har vi en mycket svag lokal ledning eftersom de bästa och mest oberoende personerna har tvingats bort från makten. De ekonomiska intressen som ledningen är beroende av vill inte ha oberoende personer.

Korruptionen blir den viktigaste frågan för Dmitrij Medvedev att ta tag i som Rysslands nya president, menar Batjinin. Han har ingenting emot Medvedev. En kompetent och klok person. Bättre än Putin. Ändå tänker han inte rösta på honom. Sergej Batjinin tänker inte rösta alls.

– Valet är inte intressant. Det är redan avgjort.