Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter / Ryssland

Om ryssen själv får välja...

”Jag skulle vilja att nästa val blev demokratiskt på riktigt”

NY LÄGENHET  Mormor och morfar har kommit i bil för att äta kvällsmat hemma hos dottern Jekaterina, hennes man Aleksandr och barnbarnet Aljona som just flyttat in i sin nya tvåa. NY LÄGENHET  Mormor och morfar har kommit i bil för att äta kvällsmat hemma hos dottern Jekaterina, hennes man Aleksandr och barnbarnet Aljona som just flyttat in i sin nya tvåa.

KIROV. Vårt land – vår president.

Så låter valbudskapet i Ryssland.

Efter åtta år med Putin känner sig ryssarna stolta igen.

– Jag skulle önska att han stannade en period till, säger Jekaterina Kozulina, 26.

Välkommen hem till familjen Kozulin på Moskvagatan i staden Kirov.

Här finns pappa Aleksandr, 27, mamma Jekaterina, 26 och lilla Aljona, 3,5 år.

Även morfar Nikolaj, 50, och mormor Valentina, 52, har tagit Ladan några kvarter för att äta kvällsmat och leka med enda barnbarnet.

Lägenheten på nionde våningen är lite stökig. Familjen flyttade hit för ett år sedan, men med jobb och barn är det svårt att få tiden att räcka till.

Ska renovera köket

Näst på tur står köksrenovering. Jekaterina och Aleksandr har råd.

– Förr kunde vi inte skaffa tapeter och möbler. Nu kan vi köpa allt vi behöver, säger Jekaterina.

Det har blivit lättare att vara ryss. Än finns stora skillnader mellan de riktigt rika och de riktigt fattiga men medelklassen växer för varje år, lönerna stiger – och betalas i tid.

Småbarnsfamiljen Kozulin är ett exempel på det. Även om morfar Nikolaj och mormor Valentina gärna drömmer sig tillbaka till kommunisttiden så måste de ändå erkänna att mycket har blivit bättre.

”Väst ska inte kritisera”

– Numera kan man få lån från banken för att köpa en lägenhet eller bil. För var det nästan omöjligt för en ung familj att köpa en lägenhet, säger Nikolaj.

2001 var medelinkomsten drygt 3 000 rubel. Förra året hade den stigit till nästan 12 500.

Om Putin fick ställa upp igen hade han valts till president. Men grundlagen tillåter bara två perioder. Nu väntas hans kronprins, Dmitrij Medvedev, 42, vinna stort. För den Putin stöder stöder också de flesta ryssarna.

Demokrati är fortfarande ett nytt begrepp. Det är fel av väst att kritisera, de förstår inte hur Ryssland fungerar, säger Jekaterina.

– Kanske är den demokrati vi har den som just nu är möjlig. Vi kan inte vara som USA. Vi är andra människor, har andra idéer och en annan kultur.

Samtidigt har hon en dröm om en annorlunda framtid.

– Jag skulle vilja att nästa val blev demokratiskt på riktigt. Att du känner när du går till vallokalen att din röst betyder något.

SENASTE NYTT

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet