Därför blev inte samarbetet med Löfven tätare

C och L kunde haft sina egna i regeringskansliet

avOlof Svensson, Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Samarbetet mellan regeringen, Centern och Liberalerna kunde varit ännu tätare.

Diskussioner fördes om att Annie Lööf och Jan Björklund skulle ha egna tjänstemän på plats i regeringskansliet, uppger flera källor för Aftonbladet.

Men svaret blev nej, av rädsla för att hamna för nära regeringen och få svårt att driva oppositionspolitik.

När C och L valde att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister var det första gången på över 20 år som ett formaliserat samarbete över blockgränsen i svensk rikspolitik blev till.

Då, 1995–98, hade C ett budgetsamarbete med den dåvarande socialdemokratiska regeringen. Till skillnad från den gången har centerpartisterna nu dock inga egna politiska tjänstemän på plats i regeringskansliet.

Det hade även Miljöpartiet och Vänsterpartiet när de senare samarbetade med Göran Persson (S) 1998–2006. Tanken var att partierna skulle komma in tidigare i budgetprocessen och både V och MP gjorde allt för att få så mycket insyn som möjligt.

Denna gång är det annorlunda.

1 av 3 | Foto: JERKER IVARSSON
Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L).

Erbjöds platser i regeringskansliet

Aftonbladet kan nu berätta nya uppgifter om den uppgörelse som ligger till grund för samarbetet mellan S, MP, C och L. Utöver att både C och L erbjöds att ta plats i regeringen, något man sa nej till.

Men man fick även chansen att ha sina egna på plats i regeringskansliet.

Men även här blev svaret nekande.

Källor i Centerpartiet säger att frågan var uppe för diskussion men att man tackade nej.

– S ville gärna har mer samarbete, men det var inte aktuellt, säger en källa. 

Anledningen var enligt en uppgiftslämnare att C inte ville hamna för nära regeringen. Att kunna bedriva en konstruktiv opposition, samtidigt som man ingått Januariavtalet, sågs som mycket viktigt.

Även inom L bekräftar källor att frågan var uppe, när man diskuterade hur nära samarbetet med regeringen skulle vara. Det som talade för var att man skulle få mer resurser i budgetarbetet, där Januariavtalets genomförande ska hanteras.

– Men nackdelen är att man hamnar väldigt nära regeringen, vi skulle fått ännu mer kritik från Moderaterna. Partiledningen landade i att låta bli, säger en uppgiftslämnare, säger en L-källa.

Björklund drev inte kravet

Aftonbladet har tidigare rapporterat om att L-ledaren Jan Björklund var beredd att sitta i en S-ledd regering, men han tvingades backa efter att han inte fick stöd från sin riksdagsgrupp.

– När det inte fanns stöd för det valde han att inte driva på för tjänstemän i regeringskansliet utan i stället visa på distans, säger en källa.

När Annie Lööf meddelade att C skulle släppa fram Löfven sa hon:

– VI kommer att gå i liberal opposition och kommer inte ha några tjänstemän i regeringskansliet, utan vi kommer ha ett samarbete i de begränsade frågor som finns i överenskommelsen.

Däremot menade hon att partiet kommer vara fullt involverade i de frågor som rör det man kommit överens om, som till exempel att tillsätta utredare.

Här är Sveriges ministrar 01:09
ARTIKELN HANDLAR OM