Lena Mellin: De flesta tycker att Löfven har trampat i klaveret

Ett storbråk om formuleringar utbröt på Folk och försvars första dag.

Föremål för kritiken var statsminister Stefan Löfven, som anklagades för att vilja tona ner det militära hotet mot Sverige.

– De flesta tycker att Stefan Löfven har trampat i klaveret, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

Statsminister Stefan Löfven (S) retade i går upp stora delar av oppositionen, när han gav uttryck för att det militära hotet mot Sverige inte ökat sedan 2015.

Flera oppositionspartier anklagar honom för att försköna säkerhetsläget, när han i stället för att använda försvarsberedningens formulering – att ett angrepp inte kan uteslutas - hävdade att en militär attack på Sverige var ”osannolik”.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin har förståelse för kritiken.

– De flesta tycker att Stefan Löfven har trampat i klaveret.

Varför tror du att det blev så rörigt?

– Det blir konstigt att ha en försvarsberedning där representanter för samtliga partier kommit fram till en slutsats och så säger statsministern något helt annat. Jag kan förstå att Stefan Löfven och Peter Hultqvist refererar till ett gällande riksdagsbeslut, och att det är det som gäller, men jag tror samtidigt att Löfvens talskrivare eller möjligen han själv, borde ha uppmärksammat att man kan säga det som Stefan Löfven gjorde – men man måste också säga det som försvarsberedningen kommit fram till.

Är det ett rent slarvfel från statsministern?

– Det var nog inte medvetet att reta upp hela försvarsindustriella komplexet, det tror jag inte.

Hur stor tror du att frågan om splittringen kommer att vara?

– Om hur världsbilden kommer se ut? Inte särskilt stor, det ska gå sin gilla gång, och till slut ska riksdagen fatta sitt beslut om de formuleringar som försvarsberedningen är överens om. Men det är först ett år framåt i tiden.

Publisert: