Väljarnas dom: KD går framåt – motigt för C

Centern åker på stryk – men Kristdemokraterna går starkt.

Årets sista väljarbarometer från Aftonbladet/Inizio är en riktig julsmocka för Annie Lööf.

– Hon spelar ett väldigt högt spel, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Under den mycket turbulenta politiska hösten har centerledaren Annie Lööf lagt krokben för både Stefan Löfvens och Ulf Kristerssons statsministerambitioner.

Före jul öppnade Lööf för nya överläggningar med båda partiledarkollegorna. På fredagen ska Löfven och Kristersson ge en lägesrapport till talman Andreas Norlén.

Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna.
Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna.

”Spelar ett högt spel”

Men det står redan klart att väljarna inte är särskilt imponerade av Annie Lööfs taktik. I en ny väljarbarometer från Aftonbladet/Inizio tappar Centerpartiet 0,6 procentenheter, jämfört med mätningen i början av december.

– Centern tappar väljare till både Moderaterna och Socialdemokraterna. Annie Lööf har nyckeln till regeringsbildningen, men hon spelar ett väldigt högt spel och riskerar att göra många besvikna.

Även Sverigedemokraterna har det tungt. Partiet backar lika mycket som Centern.

– Stora partier brukar gynnas i turbulenta situationer. Men det verkar inte gälla SD.

Övertag för de rödgröna

Desto bättre går det för Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor. I barometern ökar hennes parti med 0,5 procentenheter.

– Uppgången beror till stor del på Ebba Busch Thor, som är en mycket uppskattad partiledare. Hon beskrivs som rak och tydlig, och hon pratar om sådant som väljarna tycker är viktigt.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet klättrar lika mycket som KD. Sammantaget ökar väljarstödet för de rödgröna med 1,4 procentenheter, samtidigt som den borgerliga alliansen tappar 0,4.

– I den mån det är relevant att prata om blocken, så är det ett övertag för de rödgröna. Det var väldigt länge sedan de var större än Alliansen i våra väljarbarometrar, säger Karin Nelsson.

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. 2 300 personer över 18 år intervjuades via webben mellan den 19 och 26 december.

Frågan som ställdes var “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”

Publisert:

LÄS VIDARE