Regeringen förbjuder elva dödsdroger – här är listan

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

Flera nätdroger narkotikaklassades i går av regeringen.

Ett antal av dem har hittats i blodet hos ungdomar som har dött.

Samtidigt varnar toxikologer för att nya - okända - droger kommer att dyka upp som alternativ hos nätbutikerna efter regeringsbeslutet.

Utvecklingen av nya droger och narkotiska preparat går snabbt och myndigheterna har tidigare larmat om att man ständigt ligger steget efter.

Ofta säljs preparaten över nätet - och skickas per post till framför allt ungdomar.

”Kommer rädda liv”

I går förbjöd och narkotikaklassade regeringen elva psykoaktiva substanser med resultatet att det nu blir olagligt att hantera substanserna.

– Regeringen fattar återkommande beslut om att narkotikaklassa nya droger, vilket innebär att de blir olagliga. Vi vet sedan tidigare att de här drogerna ofta försvinner från marknaden när de blir olagliga och blir betydligt svårare att få tag i. Jag är därför glad att vi nu har klassat 11 nya substanser, det kommer rädda liv, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till Aftonbladet.

Annika Strandhäll (S) socialminister.
Foto: CAROLINA BYRMO
Annika Strandhäll (S) socialminister.

Flera av substanserna har identifierats i samband med polisutredningar efter att de påträffats vid obduktion av döda.

– De senaste åren har det rapporterats om hur människor – i många fall ungdomar – dör till följd av droger som de får tag i på nätet. Vi måste snabbt förbjuda nya substanser och göra dem svårare att få tag i, säger Annika Strandhäll.

”Problemen försvinner inte”

Rättsmedicinalverket är den myndighet som granskar nyupptäckta substanser och där välkomnar Robert Kronstrand ,forsknings- och utvecklingsstrateg, beslutet.

– Det är bra att vi klassar nya substanser så att de inte kan bidra till de dödsfall som vi har sett senaste tiden, säger han.

Samtidigt blir en direkt konsekvens av klassningen att nya - kanske ännu farligare - substanser utvecklas.

– Det är inte så att det här problemet försvinner i och med att vi klassar. Så har det inte sett ut under de senaste åren och så kommer det inte bli i framtiden heller. För de som säljer de här icke-klassade substanserna är ju det här ett incitament för att hitta nya substanser. Och det som kan vara problematiskt med det är att man inte vet någonting om deras styrka, farlighet eller bieffekter, säger Robert Kronstrand.

Publicerad: